Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Kvinna vid pool.

Nytt badhus på Lugnet

Ett badhus där alla ska känna sig välkomna - det är inriktningen för det nya badhuset som ska byggas på Lugnet.

Strömkanal och backhoppningsinspirerad vattenrutschkana

Ett lokalprogram för nya badhuset har tagits fram. Det betyder att vi utrett vilka funktioner som ska finnas inne i badhuset och hur exempelvis omklädningsrum, duschar och bastu ska utformas.

Vi har samarbetat med särskilda grupper för att nå ut till dem som idag inte besöker simhallen. Syftet var att fånga upp vilka förbättringar vi kan göra i det nya badhuset för att alla ska känna sig välkomna och vilja komma dit.

Det nya badhuset på Lugnet kommer bland annat att innehålla:

 • Ett stort familjebad med lek, bastu och värmerum.
 • En större bassäng för tävling och motion.
 • Flexibla omklädningsrum för alla.
 • Två multibassänger med höj- och sänkbar botten.

Utebadet blir kvar och familjebadet kommer att ha lekfull inredning som en strömkanal och en vattenrutschkana som är inspirerad av hoppbackarna.

Kring tävlingsbassängen ska mobila läktare finnas med plats för 200 åskådare och en balkong med 50 platser.

Den befintliga simhallen kommer att vara tillgänglig under hela byggnationen.

Detta händer i projektet

Kommunfullmäktige i Falun beslutade i juni 2018 att ett nytt badhus ska byggas på Lugnet.

NCC blir totalentreprenör för det nya badhuset. Man har ett så kallat partneringsamarbete med det kommunala bolaget Lufab (Lugnet i Falun AB) för att tillsammans hitta den bästa lösningen för badhuset.

Lokalprogrammet är framtaget och projektering pågår under 2019.

Tyck till om ny detaljplan på Lugnet (senast 4 september)

Byggnationen påbörjas 2020.

Det nya badhuset beräknas stå klart 2022.

Frågor och svar

Här samlar vi vanliga frågor och svar om nya badhuset.

Kontakta oss gärnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om du har fler frågor som inte besvaras här.

Frågor om byggnationen

 • Varför byggs det ett nytt badhus på Lugnet?

  Den befintliga simhallen byggdes 1972 och är ålderstigen och i behov av stora renoveringar. I stället för att renovera så har det tagits ett beslut om att göra ett helt nytt badhus.Inriktningen är att alla ska känna sig välkomna till det nya badhuset. Det ska vara attraktivt för barn och barnfamiljer samt erbjuda ett brett utbud av idrotts- och motionsaktiviteter. Det blir ett miljövänligt bad som kommer att använda energieffektiv modern teknik.
 • Vem bygger badhuset?

  Badhuset kommer att byggas och ägas av det kommunala bolaget Lufab (Lugnet i Falun AB). Kultur- och fritidsnämnden i kommunen beslutar om vilka funktioner anläggningen ska innehålla.Byggbolaget NCC är totalentreprenör. Lufab och NCC har ett så kallat partneringsamarbete vilket är en samverkansform där parterna samarbetar för projektets bästa.Beslutet om att bygga ett nytt badhus har tagits av kommunfullmäktige i Falun.
 • Har allmänheten kunnat påverka badets utformning?

  Ja, medborgardialogen har varit viktig ur flera aspekter. Det var viktigt att höra vad medborgare tycker om planerna på ett nytt badhus, och att kunna informera om hur det är tänkt.Vi genomförde flera allmänna dialogträffar med olika teman. Parallellt genomfördes en enkätundersökning på falun.se samt i “Vårt Falun”. Vi bjöd även in till en studieresa till Eskilstuna och Sundbyberg.Eftersom vår ambition är att alla ska känna sig välkomna och vilja komma till det nya badhuset så har vi också samarbetat med särskilda fokusgrupper och kommunens projekt “Trygghet vid vatten” för att nå ut till dem som idag inte besöker simhallen.
  Läs om medborgardialogen.
 • När är det nya badhuset klart?

  Badhuset beräknas stå klar 2022.I början av 2019 startar projekteringen, vilket innebär att badhusets olika detaljer växer fram. Våren 2020 hoppas vi kunna sätta spaden i marken på Lugnet och under 2022 är planen att det nya badhuset ska stå klart.
 • Kommer man att kunna bada på Lugnet under hela byggtiden?

  Ja, den befintliga simhallen kommer att hållas öppen fram till dess att det nya badhuset står klart.
 • Var ska det nya badhuset ligga?

  Nya badhuset kommer att byggas bredvid den befintliga simhallen på Lugnet med utsikt över hoppbackarna.Se en skiss över placeringen.PDF(Orangefärgad byggnad är badhuset.)
 • Kommer ni att bygga om utebadet också?

  Det kommer att ske några mindre förändringar i och med att entrén flyttas till det nya badhuset. Den röda kanan kommer att tas bort men i övrigt kommer man att känna igen sig.
Sidan uppdaterad 2019-08-07