Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

En massa skridskoskydd som ligger på marken

Islekbanor

Senaste nytt

2024-03-04: Nu avslutar vi skötseln av våra islekbanor för den här säsongen. Målburarna kommer att tas in allt eftersom och belysningen slås av. Tack för den här säsongen!

Det finns ett 20-tal islekbanor

Under vintern finns ett 20-tal islekbanor i Falu kommun. Vi spolar dem på grusplaner i närheten av parker, skolor och bostadsområden. Alla är välkomna att använda kommunens islekbanor. De är till för lek och lättare idrott. Våra islekbanor är inte bokningsbara.

Karta över alla islekbanor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Banorna är beroende av minusgrader

Islekbanorna består av naturis och är alltså inte konstfrusna. Det är därför först när marken är tjälad och det har blivit stabilt vinterväder med minusgrader ute som uppspolningen kan starta. Vi är redo att börja i mitten av december, men det dröjer oftast ytterligare några veckor innan vi kan komma igång med spolningen. För att få åkbara banor så tidigt som möjligt på säsongen delar vi ibland in uppspolningen i ett par etapper.

Först spolar vi islekbanorna

Det tar ungefär en till två veckor innan islekbanorna har fått en grundis som håller för aktiviteter. Under denna tid är banorna inte åkbara, då ytan kan vara både stenig och ojämn. Det är först när isen har blivit tillräckligt tjock, cirka 4 centimeter, som du kan börja använda islekbanorna. I samband med att vi är färdiga med uppspolningen sätter vi ut målburar och bänkar.

Sedan sköter och underhåller vi isen

När islekbanorna har fått en grundis sätter vi igång med skötsel och underhåll i form av plogning, sopning och spolning. Detta gör vi vanligtvis 1-2 gånger i veckan på vardagar, beroende på väderlek. Under en normalvinter avslutar vi underhållet i slutet av februari, i samband med skolans sportlov. Är det milt väder under en längre period kan vi behöva göra ett uppehåll i skötseln eller vara tvungna att avsluta den tidigare. Vädret påverkar också isens kvalitet under hela säsongen. Är vädret kallt och stabilt kommer också isen att hålla en bättre kvalitet jämfört med om vädret växlar mellan att vara milt och kallt.

Belysning vid islekbanor

Vid de allra flesta av våra islekbanor finns det belysning som går att tända med hjälp av en knapp som sitter antingen på ett elskåp vid banan eller på en av lyktstolparna. Belysningen går att tända mellan klockan 7-9 och 15-22. Varje påslag ger en timma. Då vi fasar ut äldre belysning gradvis så finns det en del belysningsarmaturer som behöver svalna mellan påslagen. Det innebär att ljuset inte kan tändas direkt igen efter att det slocknat. Det förekommer även att vissa lampor är släckta av olika anledningar.

Använd inte islekbanan när underhållsarbete pågår

Vi uppmanar alla att visa hänsyn och iaktta stor försiktighet när maskinföraren utför arbete på och i anslutning till islekbanorna. Det är inte tillåtet att vistas på banorna eller i närheten av arbetsfordonens tillfartsvägar när arbete pågår. Maskinföraren har fått instruktioner att genast avbryta sitt arbete om detta inte respekteras.

Tänk även på att spolning av islekbanor på egen hand inte är tillåten.

Felanmälan

Vill du göra en felanmälan på en islekbana kan du göra det via vår app eller formulär för felanmälan alternativt ringa till kontaktcenter 023-830 00.

Sidan uppdaterad 2024-03-04