Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Fasadbild på cafét med förälder och barn i förgrunden.

Gjuthuset café & butik

Det är alltid spännande att möta människor med en passion. Lisbet Lindgren har en passion för att baka och skapa det där lilla extra för alla sinnen. Att baka med kärlek och omtanke har blivit ett levebröd.

Bakat med kärlek och omtanke

Ett besök på Gjuthuset café & butik ska vara en upplevelse för alla sinnen, ögat ska se allt gott, näsan ska känna doften av nybakat bröd, tungan ska känna sötman och syrligheten och örat höra det spröda knaprandet som uppstår när ett flarn knäcks mellan tänderna. Lisbet Lindgren lever i sin dröm att få bjuda besökarna på olika upplevelser. Den ena dagen ska inte vara den andra lik.

- Jag vill att man ska bli nyfiken på vad som finns att finna just denna dag, säger Lisbet med glittrande ögon.

Manouke ser med förtjusning på sin vackert dekorerade kladdkaka.

Manouke från Nederländerna fascineras av Lisbets kakverk.

En gemensam vision

Lisbet drev Bagarstugan, ett närliggande café vid Falu gruva, under perioden 2003-2008. Drömmen var att baka allt ifrån grunden och tänka mycket i säsong, vilka råvaror som var tillgängliga och godast under året. Efter tio års paus tog hon återigen beslutet att ta över verksamheten.

- Det var många tidigare kunder som uppmuntrade mig att starta igen.

Barnen är nu större och att driva ett företag passar nu bättre in i familjesituationen eftersom de nu kan vara en del av företaget genom att arbeta tillsammans.

- Men jag är noga med att på jobbet är vi arbetskamrater och hemma är vi en familj, säger Lisbet med tydlighet.

Lisbet är verkligen passionerad i att baka. Hon väljer ut råvaror med omsorg. Mjölet köper hon till exempel oftast från en kvarn i Södermanland, som är hennes barndoms landskap. Det ska vara riktigt smör och grädde, inga halvfabrikat, gärna ekologiskt.

Den sista april i år tog Lisbet även över Gjuthuset och driver nu två caféer på samma område, men med lite olika inriktning även om båda caféerna drivs med kärlek och omsorg som ledord. Till sin hjälp har hon även Angelica som älskar att möta kunder.

Angelica och Lisbet sitter i samspråk vid ett av Gjuthusets fönster.

Att driva företag kräver sin man

På Gjuthuset har Lisbet möjlighet att ta emot lite större sällskap upp till ett 60-tal personer. Hon tar även emot beställningar för hämtning. Att driva två caféer tar mycket tid och engagemang, men hon får mycket fint stöd av sin man.

- Han åker ofta hit och diskar och penslar bröd innan han åker vidare till sitt jobb.

Lisbet och hennes man delar både visionen med caféerna, arbetet och framgångarna tillsammans, vilket nog är en nödvändighet för att de ska både orka och tycka att det här är värt allt jobb.

Interiör på fiket.

Kvalitet före mängd

Lisbet bakar gärna för hämtning, men i första hand är det för att hennes besökare ska trivas och uppleva njutning för alla sinnen.

Angelica står framför ett fullt bord av kakverk.

Ett varierat utbud som följer årstiderna.

Viktigt med vila och att kunna koppla av!

Varken Lisbet eller Angelica tycks vara rädd för mycket arbete, men betonar också att de måste prioritera annat för att orka med. Cykling är ett stort intresse för Lisbet och Angelica njuter mer av att lyssna på bra musik eller läsa en bok.

- Jag cyklar gärna med min mountainbike och tar ofta ett dopp i någon närliggande sjö, säger Lisbet med ett leende.

Jordgubbstårta på fat.

Att uppleva årstiderna är viktigt för Lisbet, vilket också syns på hennes bakverk. Att använda säsongernas olika råvaror har blivit ett signum för Lisbet, vilket skapar stor variation över tid.

Sidan uppdaterad 2020-08-17