Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Exempel på lokalbyggnad.

Sågmyra byggnadsvård och kökshandel

Stefan och Jenny har skapat ett eget lite köpcentra i Sågmyra. Billiga lokaler skapar andra möjligheter än lokaler med stadshyror. Idag driver de flera butiker i Sågmyra, byggnadsvård och kökshandel, café och en vintagebutik. Dessutom har Stefan ett snickeri med specialitet för fönsterreparationer.

Det började med ett fritidshus

Allt började med att de köpte ett fritidshus i Sågmyra för några år sedan. Stefan kommer från Mora, men hade flyttat till Stockholm som 20-åring och jobbat som snickare och sedan blivit kvar i stan. I Stockholm träffade han Jenny som jobbat med agenturer för köksgrejer och även som säljare. Åren gick och de sålde med tiden en fastighet och ville för pengarna köpa ett fritidshus i Dalarna. Av en händelse hittade Jenny ett gammalt hus i Sågmyra, en plats som var helt okänd för dem, men som båda snart föll för.

Kund väljer fikabröd i café.

I Sågmyra café och skafferi kan man handla fika och varor från små unika företag.

Ett litet handelscentrum

Köpet blev av och det blev mycket renovering av fönster och byggnadsvård. De trivdes så bra i Dalarna att Stefan såg möjlighet att starta ett snickeri med just specialitet på renovering av fönster. Sedan har företaget utökats till byggnadsvårdsbutik och köksahandel.

Jenny kan använda sina kunskaper om köksverktyg och kökshandel och Stefan sitt intresse och kunnande inom byggnadsvård. Idag driver de även ett café och en liten klädbutik i den stora röda träbyggnaden som de köpte mitt emot sin bostad. 

Butiksägare Stefan står bredvid en klassisk handelsvåg

Tips för nybörjare!

Hur ska man som nybörjare tänka om man köpt ett gammalt hus?

- Viktigast är att taket är ok, understryker Stefan

- Sedan är det bra att köpa till exempel Stora Byggnadsboken för att få tips och idéer om vad man ska tänka på, säger Stefan och Jenny samstämmigt

Enligt Stefan handlar det om att återskapa med genuina material som både är estetiska och funktionella. Vissa hus är sönderrenoverade och då handlar det om att byta ut t.ex. plast mot trä och återskapa husets själ. Att använda levande material kan vara att måla med linoljefärg. Då behöver man inte måla om utan bara tvätta och liva upp färgen vart tionde år med linolja.

Gammal Leksandsdörr från 1600-tal

Hållbarhet utifrån flera perspektiv

För Jenny och Stefan är hållbarhet viktigt. Byggnadsvård handlar mycket om att ta vara på gamla saker allt ifrån dörrar till olika detaljer. I kökshandelsbutiken kan man köpa både nytt och second hand med det gemensamt att varorna ska ha kvaliteter som ger lång livslängd. De har också fått till ett unikt lager av gamla filtar gjorda i den närliggande Tidsstrandsfabriken under 40 – 60-talet.

- Vi har letat filtar på loppisar, Blocket, Tradera och sedan har folk i byn bidragit, säger Jenny glad och lite stolt över den fina kollektionen av gamla kvalitetsfiltar.

Tidstrandsfiltar i olika färger och mönster

Att driva företag på en liten ort är inte alltid lätt men ofta väldigt uppskattat av såväl bybor som turister.

- Den stora utmaningen är att få folk hit, säger Stefan.

- Året har börjat bra men många nya kunder som spontant uttrycker sin uppskattning över vårt utbud. Då blir man glad, säger Jenny.

Sidan uppdaterad 2020-10-15