Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

En nöjd och glad Peer i närbild med smycken på disken och maskiner i bakgrunden.

Silversmide Peter Blom

Inne på gruvområdet ligger några rödfärgade stugor i lite lugn och avskild miljö. Det är några hantverksbutiker och en Bagarstuga med café som har blivit populära mål för turister och falubor. Tempot är rätt lågt och långt ifrån stress, folk är glada och många tar sig lite extra tid att kika runt i butikerna.

I en av butikerna arbetar Peter Blom och hans son Markus, där Peter skapat en kombinerad verkstad och butik med ett gott utbud av silversmiden. Butiken är fylld av olika smycken, ringar, armband och attiraljer, det mesta i silver. Smycken är både för män och kvinnor. En hel del inspiration får Peter i form av att kunna återbruka gamla uttjänta saker som till exempel skedar och gafflar.

Utanför den faluröda lilla Silversmidesbutiken. En "Handla rätt" affish sitter på den öppna dörren.

Olyckan som öppnade möjligheternas dörr!

Det lyser i ögonen när Peter berättar om sin passion, guld och silversmide, men så har det inte alltid varit. Vägen till Peters drömjobb har inte varit direkt spikrak. Under många år arbetade Peter som en helt vanlig knegare på vaktmästeriet på Lasarettet. Den sista tiden var Peter anställd som chaufför för sjuktransporter med dagliga resor på 40 mil. Så en dag var olyckan framme och Peter fick en whiplashskada.

- Jag satt hemma i soffan och tyckte synd om mig själv i ett halvårs tid. Men sedan tänkte jag måste göra någonting av mitt liv.

Peter bestämde sig då för att satsa på silversmide. En kort kurs på tolv kvällar blev början till en ny karriär. Peter är i mångt och mycket självlärd och började fokusera på hantverket, att kunna löda och lära sig grunderna i tekniken med till exempel syror. Peter var dock tillsammans med en kompis under ett halvår som lärde honom att gjuta i silver och guld.

Peter berättar med inlevelse för en kvinnlig kund hur han gjort armbandet som sitter på hennes utsträckta arm

- Jag brydde mig ingenting om designen i början utan ville lära mig grunderna först. Sedan fick designen bli min och komma sen, berättade Peter.

Med tiden har Peter även börjat arbeta med återbruk, vilket stimulerar till nya idéer.

En silverring gjord av en gaffel där tänderna böjts i snygg design
Skedar som ligger bredvid armband gjort av liknande skedar
Peters son Markus iklädd röd keps och röd t-shirt när han arbetar med olika prototyper av ringar.

En talang som går i arv

Designen är viktig för Peter och det märks extra tydligt när han berättar om hur han förstod att även hans son Markus hade en speciell känsla för design. Att kunna se mönster och kombinationer av mönster är viktigt.

I butikens finns nu en blandning av traditionella symboler allt ifrån dalahästar och hjärtan till mer tuffa och historiska motorcyklar och vikingayxor och ibland i en spännande kombination.

Kanske är det ett resultat av två olika generationers möte?

Sidan uppdaterad 2020-10-15