Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Person som sitter i frisörstol och kollar sig i spegeln och ler.

StaffasAnnas SAX & KAM

Att kliva in StaffasAnnas frisörsalong i Enviken är som att resa tillbaka i tiden. Salongen är i stort sett helt byggd av återbrukat material och interiören andas främst 1940- och 1950-tal.

– Jag har jagat grejor över hela Sverige, kollat på Blocket och Tradera och åkt på loppisar. Frisörstolarna är från 1959 och fanns i en lada i Bollnäs. En av torkhuvarna har använts på en Amerikabåt under 40-talet men fungerar hur bra som helst. De speciella lamporna i taket är från 60-talet och de hittade jag i Nordmaling av alla ställen, säger Anna Ljung Staffansson, som drivit sin egna salong – StaffasAnnas SAX & KAM - i fyra år nu.

Tiden viktigare än pengar!

Innan livet som egenföretagare arbetade hon som frisör på en salong inne i centrala Falun, men när hon var hemma på föräldraledighet med sitt fjärde barn, började tanken på att jobba själv och lokalt att slå rot.

- För mig kändes det viktigare att tjäna tid än pengar. Jag ville leva ett betydligt skönare liv och kunna styra min egna tid på ett annat sätt, säger Anna Ljung Staffansson.

Det hela slutade med att hon sade upp sig från sitt arbete i stan, och med hjälp av makens snickarkunskaper byggdes den egna salongen upp i garaget hemma i huset i Enviken.

StaffasAnna står i i svarta kläder i sin frisörsalong.

Inredningen med återbrukade prylar i 50-tals stil är en viktig del i StaffasAnnas affärsidé med hållbarhet.

Retro, ett av flera hållbara perspektiv

– För mig var hållbarhetstänket jätteviktigt och redan från början bestämde vi att använda oss av så mycket återbrukat material som möjligt, förklarar Anna Ljung Staffansson.

Det är en härlig atmosfär som möter en, när man kliver in i salongen. Den speciella doften av schampo och läggningsvätska gör sitt till liksom alla gamla ting som andas sin speciella historia.

Från en gammal vinylspelare hörs musik med Aretha Franklin. Bredvid spelaren står flera gamla LP-skivor uppradade.

En neonskylt med röd text FRISÖR i stora bokstäver mot en gul bakgrund i 50-tals stil.

Anna Ljung Staffansson har alltid haft ett intresse av att återvinna saker, gärna åt retrohållet.

- Jag tycker det är mysigt med de här gamla sakerna som fortfarande kommer till nytta. Nyss fick jag tag i gamla permanentspolar som jag använder under mina behandlingar. Mina kunder får ofta långa behandlingstider.

Vad säger en kund som kommer in här för första gången?

- De brukar oftast se sig omkring och sedan tycka att det är mysigt.

Anna klipper en kund.

Innehållet viktigt!

I stort sett alla produkter som används i salongen är ekologiska.

- Frisörer söker mer ekologiska produkter att arbeta med, men utbudet kan fortfarande bli mycket bättre, även om det hänt en hel del de senaste åren. Sedan jag aktivt började att jobba mer ekologiskt, har jag blivit av med allergier, säger Anna Ljung Staffansson.

Sidan uppdaterad 2020-10-15