Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Två personer som pratar med varann på te och kaffe handeln.

Te & Kaffe Handel

På Slaggatan finns flera unika och spännande butiker. Te och Kaffehandel en av dessa butiker med ett stort sortiment av främst te, kaffe och choklad. Det går också att köpa tillbehör för att framställa och dricka de njutbara dryckerna.

Från förskollärare till butiksägare

Anna-Carin Schönbeck är både ägare och grundare. Under flera år arbetade Anna-Carin antingen som förskollärare eller egenföretagare. 2004 tog Anna-Carin över en kvartersbutik för spel och tobak. Efter en tid ordnade hon en kafédel där hon erbjöd teer, kaffe i lösvikt och kvalitetschoklad. När sedan den enda te och kaffehandeln i Falun lades ner beslutade Anna-Carin att sluta helt med spel och tobak för att satsa på en renodlad te, kaffe och chokladbutik med tillbehör.

Illgrön tekanna.

Ett brinnande engagemang

Det är fascinerande att samtala med Anna-Carin. Hennes intresse för att hitta kvalitetsvaror har gjort att hon nu besitter en stor kunskap som hon gärna delar med sig till de som är intresserade. Det riktigt lyser i hennes ögon när hon berättar om olika saker som påverkar odling och framställning av te, kaffe och kakao. För Anna-Carin har kvalitet och ansvarstagande alltid varit viktigt.

- Det handlar om ett helhetstänk. Allt från att få fram fina aromer och smaker till att hitta producenter som odlar ekologiskt och hållbart. Jag månar också om att det ska vara rättvisa arbetsvillkor och inget barnarbete, säger Anna-Carin

Anna-Carin gestikulerar engagerat. I bakgrunden hänger en kaffesäck.

Hela kedjan

Det är stora skillnader mellan industriell och småskalig specialproduktion. De småskaliga producenterna fokuserar mycket på val av grödor och noggrannheten i plockningen för att få en jämn och hög kvalitet. Och det märks på smaken!

- För till exempel White Silver Needles te handplockar man 35 000 outslagna bladknoppar för att få fram ett kilo te, berättar Anna-Carin.

Kund expedieras. I bakgrunden syns många te, kaffe och chokladsorter.

Att få fram en bra slutprodukt handlar alltså om att måna om hela processen i produktionskedjan. Det börjar med bondens val av plantor och miljöer för en långsam mognad. För kaffe handlar det om att ha skuggträd och odlingar minst 1 000 meters höjd över havet för att kaffebären ska mogna långsamt utveckla olika aromer. Det är en stor skillnad från många konventionella plantager som med sol och kemikalier söker en snabb tillväxt anpassad för maskinell plockning.

Rostningsprocessen är också en spännande värld med möjlighet att få fram olika aromer och smaker. Det finns små rosterier med mycket kunskap och de jobbar hantverksmässigt.

På kafédisken står rödfärgade temuggar och i bakgrunden ser man kaffemaskiner

- Jag har bland annat hittat ett lokalt rosteri i Säter, så det blir även lite närproducerat, säger Anna-Carin med ett leende.

Anna-Carin berättar att när kunderna väl får reda på lite mer om produkterna, skillnader i smak och kvalitet finns det en förståelse för att betala lite extra för att kunna få avnjuta sina drycker som en av veckans höjdpunkter oavsett om man gör det hemma eller i caféet.

Sidan uppdaterad 2020-10-15