Hoppa till sidans innehåll | Hoppa till sidans huvudnavigering

LIU - Lokal idrottsutbildning

Lugnetgymnasiet och Kristinegymnasiet satsar på idrottsutbildningar.

Satsa på idrott i kombination med dina gymnasiestudier


Du kan kombinera LIU med alla utbildningar som Falu gymnasium erbjuder. Läs mer om vilka utbildningar som erbjuds till din idrottsutbildning.

Inriktningar på LIU


De inriktningar vi erbjuder på LIU är:
 • Innebandy
 • Fotboll
 • Ishockey
 • Friidrott
 • Människan och AtletenMänniskan och atleten erbjuds dig som är aktiv inom alla övriga grenar så som tex tennis, ridning, ishockey, handboll, bandy, utförsåkning, simning mm. Vi jobbar för att individanpassa träningarna för att du ska få träna på det du behöver utifrån din egen målsättning.
Det finns alltid gym, simhall, sporthallar och allt annat som Lugnetområdet erbjuder tillgängligt för dig att utnyttja under skoltid. Detta erbjuds eleven under hela skoldagen vilket innebär att det finns stora möjligheter att träna extra då schemat så tillåter. Läs mer om Lugnetområdet

Läs mer på länkarna här intill om de olika inriktningarna, hur träningen bedrivs och vilka som jobbar som instruktörer.

Talangutveckling, hur bra kan jag bli?


Förutsättningarna för att du ska utvecklas inom din gren är mycket goda hos oss på LIU med de möjligheter som Lugnetområdet erbjuder och med den kompetens som finns hos instruktörerna. Forskning har visat att om du vill bli duktig inom något (kan vara inom vad som helst egentligen, musik eller idrott) och verkligen vill se hur bra du kan bli med de förutsättningar just du har ska du investera 10000 timmar träning i din kropp. Att välja en idrottsutbildning ger dig chansen att lättare få in dessa träningstimmar eftersom det sker inom ramen för din utbildning och ligger med på schemat.

LIU-kurserna läses på ditt individuella val


Tanken är du väljer Idrott och hälsa 1 och 2 - specialisering på ditt individuella val och börjar läsa dessa kurser redan från årskurs ett. Du kommer träna två pass i veckan under åk1 och åk2 och du kommer sedan erbjudas att fortsätta LIU även under åk3 som utökat program under förutsättningar att du klarat dina studier i åk 1 och åk 2.

Vad innehåller idrottsutbildningen


Här nedan ser du i korta drag vad LIU innehåller.
 • Praktisk träning 2 pass i veckan (i åk1 och åk2 och med möjlighet att under utökat program även träna i åk3)
 • Regler, taktik och teknik i vald gren
 • Ledarskap för barn- och ungdomar både teoretiskt och praktiskt. Eleverna på LIU kommer att få hålla i tre träningar för barn- och ungdomslag vilket brukar vara en väldigt uppskattad injektion och inspiration ute i länets föreningar.
 • Vald idrotts organisation och historia
 • Träningslära, idrottspsykologi och kost och träning
 • Etik och moral i förhållande till vald idrott
 • Eleverna får lära sig att fylla i en träningsdagbok och därigenom ge sig själva feedback på sin prestation, utvärdera sin träning och själva komma med förbättringspunkter. De får också lära sig att sätta upp mål för sin satsning och reflektera över vad som krävs för att nå dit de vill.
 • Fystester. Eleverna kommer få utföra ett stort testbatteri tre ggr per läsår för att kunna följa sin fysiska utveckling under gymnasietiden. (Läs mer under Fysträning och tester om du är intresserad av vilka tester vi kör).

Om du vill fördjupa dig lite mer i kursernas innehåll och läsa betygskriterierna så finns det mer info att hämta under fliken Kursinnehåll och kriterier.

Tillgång till sjukgymnast

Vid en eventuell skada finns det en sjukgymnast som heter Bibbi Gising som eleverna på LIU kan få tid hos med mkt kort varsel. Detta är kostnadsfritt för våra elever på LIU och är en stor förmån! Det finns mer info om Bibbi under fliken sjukgymnast.

Middagslådor


Alla LIU elever erbjuds gratis middagslådor måndag-fredag. Eleverna bokar sina matlådor via vår samordnare Karin Melin.

Ladda ner

Följ LIU på facebook

Här kan du ha koll på vad som händer och gilla oss så klart!
LIU:s facebooksida

Planering - kalender

Här hittar du en kalender som visar innehållet i alla träningar. Klicka på rutan program uppe till höger för bättre översikt!
Planering - kalender
 

Här kan du kommentera sidan till den som är sidansvarig. Det du skickar kommer inte att publiceras.

En kopia skickas automatiskt till din epost.


 
© Falu kommun 791 83 FALUN | Tel 023-830 00 | E-post info@falun.se | Webb www.falun.se | Orgnr: 212000-2221

Validera denna sida CSS Validera denna sida HTML 4.01!