Falu kommuns kostavdelning har arbetat med ett projekt för att minska matsvinnet i nio utvalda skolor.
Matsvinn är mat som slängs i onödan. Mat som skulle kunna ha ätits, men ändå slängs. Cirka 1/3 av den mat som produceras på jorden hamnar aldrig i någons mage. Den mat som slängs skulle kunna mätta den drygt 1 miljard människor som idag lider av hunger – och ytterligare drygt 2 miljarder människor.
Mat som slängs i onödan kostar inte bara pengar i onödan. All matproduktion innebär också en påverkan på miljön. Varje led i livsmedelshanteringen påverkar klimatet på olika sätt. Genom att minska matsvinnet i skolorna minskar skolmatens klimatpåverkan.
I Sverige slänger storhushåll (alltså kök i t ex skolor eller på sjukhus) generellt cirka 20 % av den mat som tillagas. Anledningarna till att svinnet är så stort är många. Det kan bero på att antalet matgäster varierar, att köken inte har möjlighet att ta tillvara på överbliven mat av olika skäl eller att matgästen inte äter upp maten de lagt på tallriken.
I april 2016 gjordes en mätning av hur mycket mat som slängdes i nio utvalda skolor i Falu kommun. Resultatet visade att det i genomsnitt slängdes 58 gram mat per person och dag, vilket stämmer överens med nationella undersökningar. Vilket innebär att kommunala skolor i Falun totalt slänger cirka 67 ton mat per år.
Rapport om Matsvinnet i skolan Falu kommun
Under vecka 41 pågick en kampanj i skolrestaurangerna, på de nio skolorna, för att minska matsvinnet. Kampanjen kom på olika sätt att synas och märkas i matsalen och förhoppningen var att eleverna börjar prata och fundera över matsvinn.
- Köken har sedan tidigare utarbetat sätt att minska matsvinnet, och vi försöker under hösten att förbättra arbetet ytterligare, säger Mathilda Strand legitimerad dietist i Falu kommun.
Eleverna kommer under veckan att få lära sig mer om varför det är viktigt att inte slänga mat i onödan. Det kommer finnas information i skolrestaurangerna om hur man kan bli svinnsmart som på ett lekfullt tilltalande sätt informerar om matsvinn.
I köken arbetar Falu kommun sedan länge med att minska matsvinnet.
- Vi jobbar med att veta mer exakt hur stor mängd mat som kommer att gå åt, laga mat i flera omgångar och spara rester i den mån det går. Nu försöker vi hitta ännu fler sätt. Till exempel skapar vi bättre system för att få veta när många elever är frånvarande, säger Katlin Simon, projektledare för Matsvinnsprojektet i skolan.