Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2015-02-16

Unikt samarbete mellan Dalarnas musik- och kulturskolor

Symfoniorkester, länsspelmans­lag, unga blåsare, gitarr­ensemble och daladans. Det är bara ett urval av Dalarnas många samarbeten mellan musik- och kulturskolorna som visas upp under skid-VM med dagliga konserter i Kristinehallen.

Med två dagar kvar till invigningen är de sista repetitionerna inför konserterna i full gång. Totalt kommer nära 2000 elever från hela Dalarna att uppträda under VM-perioden med start nu på torsdag, den 19 februari. – Det här är en unik företeelse att vi har fått till ett så stort samarbete och responsen från andra kommuner, både från lärare och elever, har varit klockren, säger Ingela Barksjö, enhetschef för kulturskolan i Falun.

Guld i storbands-SM

Varje kväll från och med torsdag och med uppehåll måndag den 23 februari, bjuds allmänheten in till konsert i två akter med start 17.30. Först ut är Leksands Musikskola med DUBB, Dalarnas ungdoms big band, med ett guld i storbands-SM 2011 som främsta merit.
– DUBB har pågått sedan 2008 och de samarbeten vi fått till nu med bland annat länssymfoniorkester, blåsorkester och spelmanslag är något vi hoppas ska fortsätta flera år framåt. Just den möjligheten, att vi kan satsa Beyond skiing, gör det hela extra mycket värt, säger Ingela Barksjö.

Fest för alla

Själva skidtävlingarna avgörs i Falun men VM tillhör hela Dalarna och konserterna i Kristinehallen var ett sätt att engagera övriga kommuner även i de kulturella delarna. – Det finns ett stort intresse för musik och dans i Falun och Dalarna och det känns bra att vi kan erbjuda många spännande aktiviteter även för den som inte är så intresserad av sporten. Att komma till Falun under VM ska vara en fest för alla, säger Ingela Barksjö. Och även för den som inte har möjlighet att ta sig in till Falun finns möjlighet att ta del av de olika föreställningarna då konserterna kommer att streamas live via Bambuser.

VM-konserterna i Kristinehallen är en del av Culture of Dalarnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Program VM-konserter Kristinehallen

Sidan uppdaterad 2016-02-05