Hoppa till sidans innehåll | Hoppa till sidans huvudnavigering

organisation
Falu kommun
organisation
Stadskansliet
Tel
023-823 00
Fax
023-832 02
Epost
eva.dahlander@falun.se
Besöksadress
Rådhuset, Stora torget
Postadress
Falu Kommun, Stadskansliet, 791 83 FALUN
 
Bild på ett stort träd beläget i Källslätten.

Källslätten

Källslätten är något så unikt som en bit öppet landskap mitt ute i storskogen. Här finns ängar, betesmark, en gammal fruktträdgård, några lador och ett stort lugn. Området är ett Natura 2000-objekt och ingår i EU: s naturvårdsnätverk.

Upplevelser

Källslätten är en fantastisk plats för att ”bara vara”. Ta med lite matsäck, lyssna på fåglarna och titta på de många växterna. Drick vatten ur källan, titta på utsikten och ta en tur i den gamla fruktträdgården. Källslätten är en plats där du gärna stannar länge.

Aktiviteter

Källslätten är framförallt en plats dit människor kommer för att njuta av lugnet, naturen och den vackra utsikten. Sommartid betar kalvar, får och getter här. Tänk på att visa hänsyn och varsamhet.

Natur

Källslätten har en mycket varierad och artrik natur. Källslättenföreningen som sköter platsen har påträffat över 300 växtarter. Här finns bland annat den ovanliga tidigblommande fältgentianan som sannolikt gynnas av lieslåttern.

Historia

Källslätten är en gammal bergsmansgård. Namnet finns nedtecknat i en tiondelängd från 1569, men antagligen är namnet ännu äldre.

På 1960-talet var Källslätten på väg att förvandlas till skog då platsen räddades av Tunabygdens fältbiologer. Idag är det Källslättenföreningen som vårdar Källslättens historia, kultur och natur. Se länken Föreningen Källslätten till höger.

Vägbeskrivning

Bil/cykel: Från Falun, åk mot Amsberg. Efter Önsbacksdammen, ta av till höger mot Nybo. Håll utkik efter skylten ”Källslätten”. Följ skyltningen tills du kommer till en utvidgning av vägen på både höger och vänster sida. Platsen heter Koltorget och härifrån går stigen till Källslätten.

Buss: Hit kan du inte åka med kollektivtrafiken.

Tillgänglighet

Du kan inte köra bil ända fram till Källslätten. Den sista biten behöver du gå cirka en halv kilometer genom skogen. Stigen är inte anpassad för barnvagn eller rullstol.

Bevarandeplan för Källslätten

Källslätten är klassat som ett Natura 2000 område

Länsstyrelsens bevarandeplan

Föreningen Källslätten

Föreningen Källslätten
 
© Falu kommun 791 83 FALUN | Tel 023-830 00 | E-post info@falun.se | Webb www.falun.se | Orgnr: 212000-2221

Senast ändrad/kontrollerad 2011-06-21

Validera denna sida CSS Validera denna sida HTML 4.01!