Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Om Åfesten

Åfesten är en årlig återkommande folkfest i Falun för alla åldrar, där Falun bjuder upp till försommardans. Under Åfesten brukar det finnas massor att se och göra, framförallt kring Faluån. Gratis entré, stora artister, lokala stjärnor, tivoli, dansbana och mycket mer. Åfesten arrangerades för första gången 2016.

Det hela startade med att Per Staffas, kommunens evenemangssamordnare, varje dag passerade Fisktorget på väg till sitt arbete. ”Här borde man göra ett event, torget är lagom stort och närheten till ån borde räcka för att skapa en mysig känsla” var tankar som for genom hans huvud.

Sagt och gjort, tankarna blev till verkstad. I rollen som evenemangssamordnare bestämde sig Per Staffas för att köra igång Åfesten. Redan från början var inriktningen klar om att det skulle vara en fest för alla och att det därmed skulle vara fri entré till evenemanget. Pengar ska inte vara avgörande för om man ska gå på Åfesten eller inte. Utbudet ska också locka en bred publik.

Stora scenen och dansbanan på Fisktorget är hjärtat i Åfesten. På Stora scenen varvas större och kända artister med lokala artister på stora scenen. På dansbanan bjuder flera av Sveriges populäraste dansband upp till dans på lövad dansbana.

Tivoli, cruising och marknad är också återkommande inslag i Åfesten, som varje år också bjuder på en mängd andra programpunkter i form av gummibåtshäng i Faluån, matförsäljare, lekland, barnaktiviteter på stadsbiblioteket, konstutställningar och träffar med Polisen och Räddningstjänsten.

Sidan uppdaterad 2022-05-03