Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Lydias terrass

Vi bygger om vid Holmtorget och skapar Lydias terrass, en park som ska göra den här delen av Falu stadskärna mer attraktiv och levande. Under byggtiden renoveras även den numera rikskända "regnbågstrappan”.  

Vad ska göras

Lastintaget vid Holmtorget har länge varit en trist och otrygg miljö mitt i Falu centrum. Utrymmet som ligger mellan Åhléns och Bergströms galleria ska nu byggas över och på överbyggnaden anläggs terrassen.

Det kommer att bli en levande plats med fjärruppvärmd stenläggning, sittplatser, rabatter med perenner och träd.

Gång- och cykelväg på Holmgatan avstängd

Under tiden som byggnationen pågår är en del av gång- och cykelvägen på Holmgatan avstängd tillsvidare. Mellan knutpunkten och Hemköp. Den avstängda ytan fungerar som tillfälligt lastintag. Var vänlig respektera avstängningen och följ orange vägvisning.

Trappan renoveras

Trappan som förbinder Åsgatan med Holmgatan kommer att stängas av för renovering. Trasiga och skadade delar ska bytas ut.

Den regnbågsfärgade trappan har fått stor uppmärksamhet. Från början målade Falun Walk of Art trappan som en tillfällig konstinstallation i väntan på ombyggnaden. Nu tas det fram ett förslag kring hur regnbågskonceptet ska bibehållas. Planen är att trappans räcke, med Jörg Jesckes relief i betongen på ena sidan och regnbågsfärgerna på den andra, ska behållas.

Namnet Lydias terrass

Lydias terrass är uppkallad efter den populära vissångerskan Lydia Hedberg (1878-1964), som föddes och växte upp i kvarteret. Under namnet ”Bergslagsmor” turnerade hon på 1910- och 1920-talen med sina visor och historier i de svenska folkparkerna samt i svenskbygderna i USA.

Kommunens namnkommitté beslutade i mars i år att den nya platsen ska heta Lydias terrass och att en informationsskylt om Lydia ska tas fram och sättas upp på platsen.

Tidsplan

Arbetet påbörjas i oktober 2017. Terrassen beräknas stå klar sommaren 2018.

Preliminära tider för arbetet våren 2018:

Aktuella avstängningar

  • Bergskolegränd, varuintaget, stängt 27/11 – 31/5
    (Nedfarten till garaget är stängt för passage samma period)
  • Regnbågstrappan 8/1 – 31/5

Byggarbeten

  • Pålning c:a vecka 2-4
  • Bjälklag c:a vecka 7-10
  • Arbeten på terrass c:a vecka 11-22

Falupodden om Lydias terrass

Lyssna på Falupodden om Lydias terrass.

Falupodden

Vill du veta mer om byggnationen av Lydias terrass?

Har du frågor är du välkommen att kontakta Falu kommuns kontaktcenter via telefon 023-830 00 eller e-post kontaktcenter@falun.se.

Sidan uppdaterad 2018-04-27