Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

En liten hund i koppel på en gräsmatta

Hundar

Som hundägare har du ett stort ansvar för din hund, men också ett ansvar gentemot omgivningen och för samhället i stort.

Regler om koppel

Enligt de lokala ordningsföreskrifterna för Falu kommun ska man hålla sin hund kopplad inom ett område begränsat av Nybrogatan-Trotzgatan-Korsnäsvägen-Gruvgatan-Myntgatan-Stigaregatan och Engelbrektsgatan.

Hunden ska även vara kopplad på badplatser, lekparker, campingplatser och parker inom detaljplanelagt område.

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste hundar dessutom hållas kopplade i områden där det finns vilt. Under resten av året måste hunden hållas under uppsikt och får inte springa löst okontrollerat.

En okopplad hund ska alltid ha ett halsband med ägarens namn, adress och telefonnummer. 

Kan orsaka olägenheter

Polisen är tillsynsmyndighet över lokala ordningsföreskrifterna. Det är också polisen du ska vända dig till om du har problem med hotfulla eller aggressiva hundar.

En hund som skäller under längre perioder eller med täta intervall kan anses orsaka olägenheter för människors hälsa enligt Miljöbalken.

Under dagtid får du acceptera att du hör grannens aktiviteter, vare sig det gäller gräsklippning, lekande barn, musikspelning eller skällande hundar. Tycker du att skällandet blir oacceptabelt störande, kontakta i första hand hundägaren och försök komma överens om en lösning. 

Regler att förhålla sig till som hundägare (Svenska kennelklubben)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om du behöver kontakta miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Får du inte gehör hos hundägaren eller inte får kontakt med denna, så kan du vända dig till miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen för att få hjälp.

Börja då med att fylla i blanketten klagomål på störninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och skicka in till miljö- och samhällsbyggnads­förvaltningen.

Det är bra om du har dokumenterat hur ofta och omfattande störningen är. Det behövs för att göra en bedömning om störningen är en olägenhet enligt miljöbalkens mening.

Sidan uppdaterad 2019-07-30