Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Hushållsel

Med hushållsel menas den el som används till disk, tvätt, belysning hemelektronik, mm.

Man kan säga att det är all el som inte används till uppvärmning av bostaden eller varmvatten. Ett normalhushåll med fyra personer använder ca 5000 kWh el /år till hushållsel. Det kan variera mycket mellan olika hushåll beroende på hur mycket apparater, lampor och annat man har. Används elen i hushållet "slösaktigt" är det ofta lätt att minska användningen genom ett ändrat beteende. 

Mycket av det som används i ett hem och som drar energi ska vara energimärkt. På energimyndighetens hemsida kan du se vilka produkter som ska ha energimärkning och hur den ska se ut.

Länk till energimyndighetens information om energimärkning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kyl och frys

En gammalt kyl- eller frysskåp använder generellt sett mer el än ett nytt. En gammal kyl använder ca 500 kWh/el per år och en ny kyl ca 150-200 kWh el/år. En gammal frys använder ca 1000 kWh /år och en ny frys ca 400 kWh /år. När en ny kyl eller frys skall köpas är det viktigt att ta hänsyn till hur effektiv är den är. Detta kan man se genom att titta på energimärkningen. Energimärkningen är graderad från A+++ till G, där A+++ mest energieffektiv.

Läs mer om energimärkning av vitvaror på energimyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Några tips

  • Tina gärna fryst mat i kylskåpet.
  • Frosta av kyl och frys minst en gång per år (om du inte har automatisk avfrostning). Tjocka lager av is isolerar och ökar behovet av el betydligt.
  • Dammsug baksidan på kyl- och frysskåp regelbundet. Damm på kondensorn/gallret på baksidan av kyl- och frysskåp försämrar kylens och frysens förmåga att göra sig av med överskottsvärmen
  • Se till att ha lagom temperatur i kyl och frys. Normal temperatur i ett kylskåp bör vara ca +5 °C och i en frys ca -18 °C. Varje grads sänkning ökar energibehovet med ca 3-5 procent. Kontrollera temperaturen med en termometer (i kylen bör termometern placeras i ett vattenglas eftersom luftens temperatur i kylen varierar mycket)
  • Håll dörren stängd. Se till att ha god ordning i frysen, på så sätt hittar du snabbt vad du söker.
  • Fyll frysen. En halvfylld frys behöver mer el än en full frys.
Sidan uppdaterad 2019-08-15