Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Solel

Föredrag om solel med minimässa den 13 juni 17:00 - 20:00

Den 13 juni 2018 inbjuder Energi- och klimatrådgivningen till ett föredrag med Klaus Lorenz om solel på villor. I samband med föredraget har vi en minimässa med olika lokala aktörer. Länsstyrelsen informerar om investeringsbidrag för solceller.

Medverkande företag är: Falu Energi & Vatten AB, Klimatmontage och Kenneths Elservice (ETC solceller), Dala Solenergi, Dalakraft, Solelit, Svesol, Falu solenergi och Rustabo

Kort om solel

Det händer mycket inom solcellsbranschen. Priserna har sjunkit kraftigt och solel är nu ett konkurrenskraftigt alternativ. Det finns bidrag som kan täcka upp till 30% av totala investeringskostnaden. I Falun ökade produktionen av solel 2017 med femtio procent.

Det är idag möjligt att sälja överskottsel till nätet till fördelaktiga vilkor.

Energimyndigheten testade 2015 ett antal solceller och växelriktare. Du kan se resultatet härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Om du vill få en bild över tillverkarnas social ansvarstagande kan du studera Solar scorecards kartläggning.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Historia

Att göra el från solen är inget nytt, den franske vetenskapsmannen Edmund Becquerel (1820–1891) upptäckte solcellstekniken redan 1839. Tekniken gör hela tiden framsteg och i framtiden kommer förmodligen solceller vara en naturlig del av byggnaderna.

Solel i kombination med batterier är också ett alternativ i många sammanhang där nätanslutning saknas. De investeringen som krävs för en sommarastuga som klarar belysning och eventuellt andra elinstallationer med låg effekt är relativt liten. Det finns även professionella tillämpningar av solcells­tekniken som t.ex. i radiomaster, ensligt belägna telestationer, vädermaster och belysning av busskurer mm. På satelliter och andra rymdfarkoster har solcellstekniken använts sedan 1950-talet och är väl beprövad .

Sidan uppdaterad 2018-05-23