Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Solel

Det händer mycket inom solcellsbranschen. Priserna har sjunkit kraftigt och solel är nu ett konkurrenskraftigt alternativ. I Falun ökade antalet nätanslutna solcellsanläggningar 2019 med cirka 62 procent jämfört med 2018.

Från och med 1 januari 2021 kan du göra skatteavdrag vid investering av grön teknik. Skatteavdraget ligger på 15 %, och det gäller för totala kostnaden (både material och arbete). Maxbeloppet som går att få vid investering av en solcellsanläggning är 50 000 kr per person och år. På skatteverkets hemsida kan du läsa mer om det gröna avdragetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det är möjligt att sälja överskottsel till nätet till fördelaktiga villkor.

Energimyndigheten testade 2015 ett antal solceller och växelriktare. Du kan se resultatet på deras hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Om du vill få en bild över tillverkarnas social ansvarstagande kan du studera Solar scorecards kartläggning.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Historia

Att göra el från solen är inget nytt, den franske vetenskapsmannen Edmund Becquerel (1820–1891) upptäckte solcellstekniken redan 1839. Tekniken gör hela tiden framsteg och i framtiden kommer förmodligen solceller vara en naturlig del av byggnaderna.

Solel i kombination med batterier är också ett alternativ i många sammanhang där nätanslutning saknas. Den investering som krävs för en sommarstuga som klarar belysning och eventuellt andra elinstallationer med låg effekt är relativt liten. Det finns även professionella tillämpningar av solcells­tekniken som t.ex. i radiomaster, ensligt belägna telestationer, vädermaster och belysning av busskurer mm. På satelliter och andra rymdfarkoster har solcellstekniken använts sedan 1950-talet och är väl beprövad.

Gammalt - Producera egen solel - minimässa och föredrag. Hölls 9/4.

Presentationen som Mikaela från Solkompaniet höll under kvällen finns nu att ladda ner.PDF

Sidan uppdaterad 2021-03-04