Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Tips för vedeldning

Våra tips om hur du eldar på bästa sätt:

  • Använd torr ved! Torka veden under tak (inte under presenning) i minst ett år. Det är inte lämpligt att elda med ved som har huggits samma år.
  • Tänd på rätt sätt! Se till att snabbt få ordentlig fyr och hög temperatur. Elden ska ha mycket syre i början för att snabbt värma upp skorsten och eldhärd.
  • Se till att lufttillförseln är god! Strypeldning är förkastligt. Dels ökar tjärbildning i skorsten med ökad risk för skorstensbrand. Dels ökar utsläppen av skadliga ämnen.
  • Braselda! Det är bättre att elda ordentligt på morgonen och kvällen än att pyrelda under hela dagen.
  • Titta på röken! Den ska vara nästan osynlig om det är rätt. Är temperaturen under nollstrecket ska röken vara vit. Röken ska vara i det närmaste luktfri när du eldar rätt.
  • Sota ofta! Hur ofta beror på hur anläggningen används. Fråga skorstensfejarmästaren vad som ska gälla för din anläggning.
  • Tänk på vädret! Undvik att tända en brasa om väderförhållandena är dåliga. Ta hänsyn till grannarna i vindriktningen. Tänk på att kalla dagar med svag vind kan röken slå ned och stanna kvar i grannskapet (på grund av inversion).
  • Vedpannor ska vara miljögodkända, vilket bland annat innebär att de ska vara kopplade till ackumulatortank. Dessa pannor har låga utsläpp och därför bra verkningsgrad. Då minskas även vedförbrukningen.

Naturvårdsverkets råd - Elda rättlänk till annan webbplats

Sidan uppdaterad 2017-06-27