Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Frågor och svar

Är du nyinflyttad? Välkommen! Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om att flytta till Falun.

  • Finns det studentlägenheter i Falu kommun?

    Vårt kommunala bostadsbolag Kopparstaden erbjuder studentlägenheter - både studentrum, delade lägenheter eller enskilda lägenheter, samtliga lägenheter ligger i områden i anslutning till Högskolan Dalarna.  Kopparstadens studentwebb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Har jag som nyinflyttad förtur till hyresrättskön vid det kommunala bostadsbolaget?

    Får du arbete i Falu kommun och inte kan pendla kan du få så kallad näringslivsförtur. På Kopparstadens hemsida, fyller du i ett ansökningsformulär. På hemsidan får du information om vad förturen innebär och vilka krav som ställs på dig som söker näringslivsförtur, bland annat måste du mantalsskriva dig i Falu kommun. Under perioder när det är stort tryck från den vanliga bostadskön är inte näringslivsförtur möjlig.Kopparstaden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Hur fungerar tomtkön?

    Du kan enkelt anmäla dig till Falu kommuns tomtkö via webben. Anmälningsavgift är 600 kr, därefter betalar du 300 kr/år.
    Lediga villatomter

  • Hur hittar jag en bostad?

    I Falun finns alla olika typer av boende; hyreslägenheter, bostadsrätter och villor. Du kan bo centralt, nära vattnet eller i mindre samhällen utanför stan. Här finns också fina ställen på landet, med naturen in på knuten.
    Bostadsbolag och fastighetsägare i Falun
    Lediga villatomter
    Ett annat tips är att titta i våra två största dagstidningar Falu Kuriren eller Dalademokraten, på lördagar annonseras det extra flitigt på bostadsmarknaden.

  • Hur hittar jag jobb i Falu kommun?

    Det bästa är att själv ta kontakt med tänkbara arbetsgivare eftersom alla tjänster inte annonseras ut. Under "Jobba hos oss" hittar du lediga jobb inom koncernen Falu kommun. Jobba hos oss
  • Hur hittar man någon att hänga med i Falun?

     I Facebookgruppen "Häng i Falun" bjuder medlemmarna in till afterworks, spelkvällar och annat som händer i kommunen.Häng i Falun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Hur söker jag förskoleplats till mitt barn? Kan jag ställa mig i kön till förskoleplats innan jag flyttat till Falu kommun?

    Det går att göra sin ansökan via webben. Då ska du få erbjudande om plats inom fyra månader. Vår ambition är att ingen ska behöva vänta längre än fyra månader, men ibland kan det ta längre tid. Du kan då få erbjudande om plats på något annat område än det du har sökt.
    Det går bra att ställa sig i kö till förskoleplats, antigen vi webben eller på en blankett, även innan man flyttat till Falun. Så snart ansökan kommer in ber vi om komplettering av ansökan om man inte är folkbokförd i kommunen.
    Förskola och familjedaghem

  • Jag har hjälp/stöd i min kommun där jag bor idag, vad bör jag göra när jag flyttar till Falun?

    • Hjälp/stöd på grund av ålder Om du redan har stöd som omvårdnad, hemtjänst och liknande i din hemkommun så brukar ansvarig handläggare i den kommunen ta kontakt med handläggare på Falu kommuns omvårdnadsförvaltning. Här kan du läsa mer om stöd och hjälp.
    • Hjälp/stöd enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) Om du redan har eller kommer att behöva stöd enligt LSS (Lag om stöd för funktionshindrade). Här kan du läsa mer om LSS.

  • Var finns lediga lägenheter?

    Lediga lägenheter kan du söka efter på bostadsbolaget Kopparstaden. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Var hittar jag information om hyresrättsförmedlare?

  • Vilka kommunikationer och utbud av kollektivtrafik finns?

    Falun ligger strategiskt bra med närhet till både Gävle, Örebro och Stockholm och det är enkelt att ta sig till alla tre städerna med.Dala Airport har reguljärflyg till flera städer i landet. De erbjuder även charterresor.Buss, flyg, taxi och tåg
  • Vilka möjligheter till sjukvård och tandvård finns det i Falu kommun?

    När det gäller hälso- och sjukvård sköter Region Dalarna det mesta, men kommunen ansvarar för vissa delar. Här kan du läsa mer om vem du ska vända dig till. Om läget är livshotande, ring 112. I Falun finns flera vårdcentraler som drivs av Region Dalarna och en privat. Under "Stöd och omsorg" hittar du mer information om det. Sjukvård och tandvård
  • Vilket bostadsområde passar mig?

    I Falun är det nära mellan staden och landsbygden - du kan bo på landet men ändå bara ha tio minuter till centrala Falun.
  • Vilket stöd finns för mig som äldre i Falu kommun?

    Du som är äldre kan få hjälp och stöd utifrån dina behov, så att du i första hand kan bo kvar hemma och leva ett självständigt och tryggt liv.Genom hemtjänsten kan du få hjälp med personlig omvårdnad, hjälp att komma upp på morgonen, måltider, tvätt och att få komma ut. Om du har behov så kan du få hjälp dygnet runt. Under "Stöd och omsorg" hittar du mer information om det.Äldre i kommun
Sidan uppdaterad 2021-12-02