Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Kemikalier i barns vardag

Produkter för barn innehåller kemikalier – ofarliga eller farliga. Att undvika dem helt är nästan omöjligt. Dessutom rör sig barn i samma miljöer som vuxna, och gör ungefär samma saker som en vuxen i vardagen, leksakerna ska därför ses som ett tillägg till de övriga varor en vuxen hanterar i vardagen. Men som förälder kan du påverka de risker som ditt barn utsätts för.

Bra att känna till

Många tror att varorna är säkra bara för att de finns i butik, men så är ofta inte fallet. En vanlig missuppfattning är att alla produkter på den svenska marknaden är godkända eller förhandsgranskade av någon myndighet. Så är det inte.

Det är tillverkaren eller importören som ansvarar för att bestämmelser följs och att produkten inte är skadlig vid normal användning. Idag råder ingen heltäckande kontroll på att de verkligen tar detta ansvar.

Dessutom, tvärtemot vad många tror, finns det inga lagar som tvingar tillverkarna att informera om vilka substanser de har använt i tillverkningen.

Att varorna är säkra för att de är gamla, och att eventuellt farliga kemikalier dunstat bort, stämmer ofta inte heller.

Barbros Emneús tips

Det kan vara svårt att hålla koll på allt barnen stoppar i munnen och vad dessa leksaker är gjorda av.

Förskolläraren Barbro Emnéus, som jobbar inom öppna förskolan i Falu kommun, har engagerat sig i frågan om kemikalier i barns vardag. Här tipsar hon om vad man bör se upp med när man handlar leksaker.

Vätskefyllda saker

Värdefulla saker kan innehålla mineralolja. Barn som får i sig innehållet kan drabbas av kemisk lunginflammation.

Doftande leksaker

Doftande leksaker kan vara allergiframkallande.

Självlysande leksaker

Låt inte barnet tugga på självlysande leksaker – de kan innehålla skadliga ämnen.

Modellera, lekmassa och slime

Modellera, lekmassa och slime är inget för de minsta. Det kan innehålla ftalater.

Byggsatser

Byggsatser kan vara farliga för små barn – smådelar, lim, färg och andra kemikalier.

Sådant som blinkar och låter

Släng inte batterier batterier från blinkande leksaker i soporna! Säljarna är skyldiga att ta hand om varor med inbyggda batterier.

Mer om kemikalier i barns vardag:

13 punkter som giftbantar förskolan

Bland förskolornas leksaker, myskuddar, tårar och skratt finns inte bara goa ungar och engagerad personal. Här trivs också några av våra värsta miljögifter. Det visar en unik kartläggning av den svenska förskolan som Naturskyddsföreningen gjort inom projektet Operation Giftfri Förskola.

13 punkter som giftbantar förskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

Småbarnsfeber kopplas till miljögift

Danska forskare har hittat ett tydligt samband mellan hur ofta småbarn är febriga och hur mycket perfluorerade ämnen deras mammor hade i blodet under graviditeten.

Småbarnsfeber kopplas till miljögift Länk till annan webbplats. 

Känt miljögift i flera av barnjeansen

Nio av tio barnjeans innehåller kemikalier, visar Testfaktas test. Framför allt är det miljön som tar stryk när giftiga ämnen rinner ut med tvättvattnet.

Känt miljögift i flera av barnjeansen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mobilskal kan vara skadliga

I nästan hälften av de plastvaror som handväskor, plånböcker, pennskrin och fodral till mobiltelefoner som Kemikalieinspektionen har undersökt, har man hittat två mycket farliga hälso- och miljöfarliga ämnen, som dessutom är förbjudna.
- Det finns fortfarande företag som inte är medvetna om att kunskapskravet ligger på dem, säger Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Läs på Kemikalieinspektions hemsida om kemikalier i plast. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2023-06-13