Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Tjej som håller sig för skratt på en myr

Korså bruk

I Korså bruk är det möjligt att göra en tidsresa 100 år bakåt i tiden. Bruket stängde år 1930, men nästa alla byggnader och infrastuktur finns kvar.

Korså bruk, eller Korsån som byn heter, ligger 3,5 mil öster om Falu tätort, precis vid gränsen till Hofors kommun. Ungefär 60 personer bor i byn, utöver det tillkommer fritidshus.

Leva och bo i Korsån

Skolbarn i Korsån får skolskjuts till Svärdsjö. Många av smedsbostäderna hyrs ut som lägenheter.

Byn är liten men aktiv. Bygdegården är en ombyggd smedsbostad som ägs av bygdeföreningen. Samma förening arrangerar årligen olika aktiviteter såsom midsommarfirande, loppisar, julmarknad med mera.

Herrgården har ett cafét som är öppet sommartid, samt sporadiskt under året.

Besöka Korså bruk

I Korsån står naturligtvis det gamla bruket i fokus som vårdas som industriminne. Förutom byggnader och infrastruktur finns två museer. Ett som handlar om bruket och som ägs av Falu Gruva, och ett som handlar om människorna på bruket. Det senare ägs av bygdeföreningen. Även den vackra kyrkogården är värd ett besök.

Här är det möjligt att njuta av skog och mark på egen hand eller genom naturturism. Genom att lösa fiskekort finns fint fiske tillgängligt i sjöarna, en del är handikappanpassat.

Byn är en av orterna längs Järnets väg på väg till Världsarvet Falu gruva. Resterande är Åg, Svartnäs och Vintjärn. Varje sommar arrangeras en dag då Järnets väg uppmärksammas genom samtliga byar.

Sidan uppdaterad 2023-03-06