Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Bild på mall som visar måtten

Vintjärn

I Vintjärn finns gruvhål och rock'n'roll, vacker natur och kulturhistoria. Gruvan stängdes så sent som år 1979. Idag är det en lugn och stilla by med närhet till jakt, fiske och andra naturaktiviteter.

VIntjärn ligger 4 mil nordost om Falu tätort. Här bor ungefär 75 personer.

Leva och bo i Vintjärn

De barn som bor i Vintjärn går i skolan i Svärdsjö och får skolskjuts. I byn finns jaktförening och intresseförening. Den senare äger Folkets hus. Årligen arrangeras en gammaldags julfest under trettonhelgen.

Besöka Vintjärn

Här finns en gruvlave och andra industrihistoriska minnen bevarade. Guidade vandringar sker sommartid, övriga tider på året kan du ta del av historien genom informationskyltar. Sommartid visas en fotoutställning i Folkets hus. Den handlar om gruvan, byn och folket. Under maj månad blommar körsbärsträden i hela byn.

Vintertid dras längdskidspår, och naturen är naturligtvis värd att besöka även sommartid.

Byn är en av orterna längs Järnets väg på väg till Världsarvet Falu gruva. Resterande är Åg, Svartnäs och Korsån. Varje sommar arrangeras en dag då Järnets väg uppmärksammas genom samtliga byar.

Midsommarrocken på Lenåsen är en årlig höjdpunkt som drar många besökare. Det finns även ett skivbolag med anknytning till byn.

Sidan uppdaterad 2023-03-06