Markundersökning 2023 - 2026
År 2023 startade fördjupade undersökningar av föroreningar i marken från gruvdriften i Falun. Under 2025 bearbetas resultatet som ska användas för att göra en aktuell bedömning av hälsoriskerna och översyn av nuvarande rekommendationer för olika aktiviteter inom området, vilket beräknas vara färdigt våren 2026.
Sedan tidigare finns lokala rekommendationer för den som planerar att bygga, odla eller plocka svamp och bär i områden med förhöjda gruvmetaller i Falun.
Rekommendationerna baseras på undersökningar som gjordes i slutet av 90-talet. Ett projekt som startades 2023 ska ge en mer aktuell bedömning av hälsoriskerna och visa om rekommendationerna bör justeras.
Projektet finansieras med 4,3 miljoner kronor av Naturvårdsverket och leds av Arbets- och miljömedicin Uppsala och sker i samarbete med Statens Geotekniska Institut, Falu kommun och Region Dalarna.
Under sommaren 2023 togs jordprover i naturområden och i gruvavfallet som finns runt om i Falun. Även bär och svamp samlades in och analyserades.
Jordproverna har analyserats för att ta reda på hur metallerna tas upp i kroppen och påverkar oss människor. Tester har dessutom gjorts i laboratorium som efterliknar vad som händer när man får jord i munnen.
I studien har också ingått att försöka ta reda på om Falubor kommer mer i kontakt med metallerna bara genom att leva och bo nära förorenad mark. För att få svar på det har frågor skickats ut till boende i Falun.
Tidplan för undersökningarna
Sedan Falun tog fram sina råd och riktlinjer och platsspecifika riktvärden för metaller i slutet av 90-talet har kunskapsläget utvecklats. För att kunna utföra en mer aktuell hälsoriskbedömning och eventuella justeringar av lokala råd och riktlinjer behövs ett bättre underlag framförallt kring exponering och i hur stor grad kroppen tar upp metallerna (biotillgänglighet).
Nej, den bedömning som gjorts avseende nuvarande råd och riktlinjer i Falun står fast men kan komma att justeras längre fram beroende på vad resultaten visar i de fördjupade undersökningarna och den följande hälsoriskbedömningen.
Ett mål med projektet är att ta fram ett kunskapsunderlag som kan användas vid en översyn av Faluns rekommendationer. Om rekommendationerna behöver justeras eller ej beror på resultaten av de fördjupade undersökningarna och den följande hälsoriskbedömningen. .