Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Solrosor

Bin och andra pollinatörer älskar solrosor

Blommor och bin - så jobbar vi för pollinerande insekter

Varför är pollinerande insekter viktiga?

Bina är riktiga naturhjältar – de jobbar hårt med att pollinera växter så att det finns blommor, frukt och bär. De är alltså viktiga både för vår matproduktion och den biologiska mångfalden. Men många bin är på väg att försvinna eftersom de bland annat har svårt att hitta mat, det vill säga pollen och nektar.

I Sverige har humlorna, som är en bi-art, störst betydelse för pollineringen.

Vad gör Falu kommun för pollinerande insekter?

Här kan du ta del av våra insatser för att gynna pollinerande insekter inom olika ytor:

Hur kan jag hjälpa pollinatörer?

Fjärilar och bin dras till växter som doftar gott, är rik på nektar och är färggranna. Har du bara en liten yta, satsa främst på deras favoritväxter, som buddleja, kaprifol, lavendel eller blommande kryddväxter som timjan, trädgårdsnäva, salvia med flera.

Det är viktigt med blomning över hela säsongen från tidig vår till sen höst.

Har du tillgång till en trädgård så är ett enkelt sätt att skapa mångfald i trädgården genom att lägga till lite nya växter i blomrabatterna som lockar till sig flitiga pollinerare. Men du behöver inte ha en trädgård för att hjälpa våra små hjältar - många växter fungerar lika bra i kruka på en balkong som ute i trädgården!

Låt lite av det vilda ta över

Hur välskött en gräsmatta än är, blir den tråkigt nog något av en öken för många av pollinatörerna. För deras och mångfaldens skull, är det en bra idé att låta en del av trädgården bli lite charmigt vildvuxen.

Testa att lämna cirka 10 kvadratmeter av din gräsmatta oklippt över sommaren, så att blomväxterna får blomma! Och om du kan samla lite död ved i en hörna så är det en verklig skatt för många olika arter. Har du en balkong och inte trädgård kan du istället sätta upp ett litet insektshotell.

Glöm inte vattnet

När det är varmt och torrt kan det vara svårt för insekterna att hitta vatten. Gör ett insektsbad av en tallrik eller skål med små kulor i som de kan landa på för att kunna dricka.

Sidan uppdaterad 2024-06-20