Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-06-12

en samling glada människor vid ett bord

Så bjuder du på en fräsch sommarbuffé

Att bjuda på en härlig buffé hör sommarhögtiderna till. Falu kommuns livsmedelsinspektörer delar här med sig av några enkla tips så att det blir den goda maten alla kommer ihåg din fest för. 

Buffé är ett bra alternativ när gästerna är många och inte kommer samtidigt. Gästerna kan själva förse sig av det de gillar och tål. Här följer några enkla råd som bevarar allt det goda i maten och håller gästerna friska. 

När du planerar maten, tänk på hur den klarar av att stå framme?  Bröd, grönsaker, hårdostar och salami är exempel på livsmedel som tål att stå framme, utan att tappa i smak eller bli dåliga. Sämre är det med fisk och skaldjur, majonnäsröror och skalade ägg är som är betydligt känsligare och snabbt tappar i både smak och fräschör om de inte hålls kylda.

För att maten på bordet ska vara fräsch länge -  lägg inte upp all mat på en gång utan fyll hellre på efterhand! Om du lägger kylklampar under brickor och uppläggningsfat så håller sig maten kall och god. Ett alternativ är storpack av kub- eller krossis som finns att köpa i större matvarubutiker eller på restauranger. Den kan du även använda till att kyla drycker och för att göra effektfulla uppläggningar.

Om det blir mat över: ta snabbt hand om och kyl ned resterna!

Och så det här med renlighet; när du gör i ordning maten så använd alltid rena redskap, håll arbetsbänken ren och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit kött och kyckling! Sätt in den tillagade maten i kylen så snart som möjligt! Om du delar upp större mängder mat i mindre behållare så svalnar de snabbare.

Slutligen, det enklaste, äldsta och effektivaste rådet: glöm inte att tvätta händerna!  Innan du börjar laga mat, direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling och också innan du plockar fram och lägger upp maten. 

Ha en trevlig fest

Livsmedelsinspektörerna, Falu kommun

Sidan uppdaterad 2017-06-20