Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-12-20

Föräldrar och barn går hem från förskolan

Livskvalitet lockar barnfamiljer till Sågmyra

I Sågmyra finns det en tydlig gemenskap och ett rikt föreningsliv. Barnkullarna växer åter och allt fler inser charmen att bo här nära naturen. Trots tidigare nedläggningar av butiker och bibliotek så ser Sågmyraborna framåt och har många idéer för att utveckla sin hemort.

När vi besöker Sågmyra visar sig orten från sin bästa sida. Det är det en strålande dag och det första tunna snölagret har fallit ner. Vi träffar Helena Moström som lovat vara vår guide. Hon har bott i här i 13 år och berättar målande om alla föreningar, gemenskapen och hur barnkullarna i skolan åter växer.

– Det är barnen som står för utvecklingen av Sågmyra, säger Helena som också är lärare och ordförande i skidklubben.

Vad är det som kännetecknar Sågmyra tycker du?

– Vi har ett rikt föreningsliv och nästan allt som händer här året om bygger på ideellt arbete. Tack vare att vi under alla år haft folk som kommit hit och jobbat så upplever jag också att det är mer öppet i Sågmyra. Många som flyttat hit har gjort ett aktivt val att bo på ett mindre ställe med livskvalitet och närhet till naturen. Det är också många som har företag, säger Helena.

Vilka krav har ni på kommunal närvaro och service?

– Vi väntar oss inte samma service som i staden men vill ändå att kommunen ibland hjälper till. Vi är jätteglada att skolan blev kvar men tyvärr försvann biblioteket tidigare i år.

Föräldrar och barn går hem från förskolan

Vackra vyer och nära till naturen

Vi får bland annat se utsikten över Sågmyraparken med den stora fina dansrotundran i förgrunden och får en visning av Svensgårdens skidlekplats. Även om ortsborna gör det mesta själva så har de bland annat fått kommunalt bidrag för att köpa en spårdragande fyrhjuling med bandsats, och bidrag till belysning av den gamla banvallen.

– Det blev jättebra, det är många som nu använder banvallen till promenader även när det blivit mörkt, säger Helena.

Vid skolan är det liv och rörelse. Förskolebarnen åker nerför en liten backe på skolområdet och föräldrar hämtar sina barn. Frida Andersson jobbar i Insjön och går hem från förskolan med döttrarna Lucia och Angelina.

– Det är en lugn och trygg by. Det vi saknar mest just nu är en mataffär, säger Frida.

Bredvid skolan har Linnea Mattsson nyligen öppnat fik och butik i den gamla IMA-butiken. I lokalen såldes tidigare allt från cyklar till tvättmaskiner. Lokalerna har också inhyst bland annat telegraf, fritids, loppis och en närbutik genom åren.

– I säkert 20 år har jag drömt om att starta företag inom hantverk och kom på idén att kombinera det med ett café, säger Linnea.

Linnea visar flera stickade alster och lokalen är en kombination av nostalgicafé, försäljning av hantverk, ekologiska leksaker och återbruk. Det hörs skratt från några gäster som placerat sig vid pinnsoffan och vid ett annat bord samtalar två tjejer över var sin läsk.

– Allt fikabröd är självklart hembakt, säger Linnea.

Vuxna och barn på Linneas café

Upplevelser och julmarknad 22 december

Den gamla fabriken i tegel är mäktig och kanske det största kännetecknet för Sågmyra. Den nuvarande ägaren äger också herrgården. En av de nya hyresgästerna i fabriken är Movieland som planerar att öppna officiellt under 2018. Här kan du då uppleva filmhjältar och filmbilar från en mängd olika filmer.

Det verkar som att butiksetableringarna gått lite i vågor på fabriksområdet, och efter flytten av flera butiker för cirka två år sedan är det åter på väg att vända. Här finns förutom Movieland bland annat godisbutik, café, loppis, museum och flera butiker i den gamla ylleboden.

– Det som gjort att vi överlevt är att folk tycker det är trevligt att komma till Sågmyra, säger Jenny Schäfer som driver Trend och Tradition, outlet och byggnadsvårdsbutik.

Jenny Schäfer äger nu hela träbyggnaden som tidigare varit yllebod.

– Vi vill att det ska bli ett upplevelsehus/varuhus och söker nu med ljus och lykta efter någon som kan starta en klädbutik på övervåningen.

Det pratas om en sen julmarknad, kan du berätta lite om den?

– Ja, vi ska ha en julmarknad här i Sågmyra den 22 december. Det blir trevlig atmosfär både ute och inne, med både traditionella inslag och lite nya i form av Star Wars –karaktärer från Movieland. Jag hoppas att så många som möjligt kommer hit till årets sista julmarknad.

Jenny Schäfer framför hennes butik i Sågmyra

Fakta Sågmyra

I Falu kommuns västra hörn ligger Sågmyra, en tätort med cirka 600 invånare (552 personer 2015). Den gamla yllefabriken är ett tydligt kännetecken för den som passerar. I Tidstrands yllefabrik producerades tyger, plädar, filtar och garner från runt årsskiftet 1900 till slutet av 1970-talet. Under storhetstiden cirka år 1950 jobbade uppåt 1000 personer här.

Foto: Ulf Palm, text: Peter Dahlkvist.

Reportaget är gjort för kommuntidningen "Vårt Falun" som kommer ut till alla hushåll i Falu kommun, fyra gånger per år.

Läs hela tidningen och tidigare nummer här

Sidan uppdaterad 2017-12-20