Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2018-01-09

Skogsmaskin i Hosjö med sjön Runn i bakgrunden

Gallring av bostadsnära skog i Hosjö

Falu kommuns skog i Hosjö är på många ställen tät och mörk. Med start torsdag den 11 januari fortsätter vi den gallring som påbörjades 2017, för att skapa en ljusare och mer öppen skog.

– Det här kommer att beröra många och därför har vi under november skickat ut information till de som bor i området. Vi uppmanar alla att hålla behörigt avstånd till maskinerna, respektera avspärrningar och flaggvakter, säger LarsOlov Winge, kommunens skogsförvaltare.

Gallringsarbetena startar i område 10 i kartan nedan och fortsätter sedan till område 11, 12 och 13. Därefter är det vädret som avgör.

– Det har främst att göra med bärigheten i markerna, var vi kan ta oss fram, säger LarsOlov Winge.

Karta över Hösjö med områden som ska gallras utmarkerade

Ladda ner högupplöst kartaPDF

I gallringen kommer skogen att öppnas upp mot tomter, men gallringen ökar också variationen genom att skapa små luckor i skogen där plantor kan växa upp. Särskilt värdefulla äldre träd och trädgrupper kommer att bli kvar. Mindre områden lämnas som naturhänsyn.

Galllringen i Hosjö beräknas ta cirka en månad.

– Man kan säga att kommunen skött sin skog väldigt försiktigt under årens lopp och på många ställen borde en gallring ha genomförts för länge sedan. Nu har vi börjat ta tag i det hela på allvar, säger LarsOlov Winge.

Bara under det senaste året har en rad gallringar genomförts runt om i kommunen. Lilla Källviken, Tallen, Roxnäs, Backberget, Tiskbergsvägen, Övre Norslund, Hästberg, Krondiket, Lugnet, Herrhagsskogen och Skutudden är områden som har klarats av.

– Efter Hosjö/Hosjöstrand finns gallringsarbeten i Samuelsdal, Hälsingberg och Gamla Berget närmast inplanerade under 2018. Behovet av gallring är fortsatt stort i kommunens skogar, säger LarsOlov Winge.

Sidan uppdaterad 2018-01-10