Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2018-04-19

Håll Sverige Rent

Över 1500 barn håller Falun rent

Hela 1512 förskolebarn, elever och vuxna har anmält sig som skräpplockare i Falun de kommande veckorna. Det är vårtecknet skräpplockarjakten Vi Håller Rent som startar igen.

Barn från 16 förskolor och 4 grundskolor i Falun kommer att delta i kampanjen som stiftelsen Håll Sverige Rent står bakom.

I år ligger fokus på att skräpet är en bortkastad resurs som borde ha återvunnits.

Bygger självkänsla och empati

Att få bort skräp från natur och hav är förstås otroligt viktigt, men en annan aspekt som Gittan Matsson vill lyfta är att skräpplockning är betydligt mer än det.

– Det finns olika studier som pekar på att plockar du skräp efter andra så har du med dig det i din värdegrund framöver, det påverkar dina självkänslor och empati för andra. Vi vill ju gärna lyfta Lärande för hållbar utveckling, och här är ju värdegrundsarbetet så otroligt viktigt också, förutom att det är viktigt att hålla Sverige rent, säger Gittan Matsson, folkhälso- och miljösamordnare för Faluns skolor.

Skräpplockning är enligt Gittan Matsson en perfekt ingång för värdegrundsfrågor både i det lokala och globala perspektivet.

Ökar medvetenheten om nedskräpning

Hittills har över 450 000 människor i Sverige anmält sig till kampanjen Vi Håller Rent. Insatser för att plocka skräp genomförs i hela landet och stiftelsen hoppas öka medvetenheten om nedskräpning.

– Allt fler upplever nedskräpningen som ett stort problem och våra hav är fulla med plast. Genom att plocka skräp blir människor medvetna om problemet och skräpar förhoppningsvis inte ner i framtiden, säger Johanna Ragnartz från Vi Håller Rent.

Falu Energi och Vatten, FEV, kommer som tidigare att ge service under april-juni genom att ta upp eventuella extra sopsäckar bredvid tunnorna.

 

Siffror om Vi Håller Rent och nedskräpning

  • Över 450 000 människor har hittills anmält sig till kampanjen Vi Håller Rent.
  • Förra året deltog 755 933 människor
  • 281 kommuner är med och hjälper till.
  • 80 procent av allt skräp på land blir skräp i havet.

 

Mer information om kampanjen finns att ta del av hos Håll Sverige Rent.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2018-04-23