Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad 2018-04-28

Tärna flyger över vass

Vad får du göra när fåglarna stör?

Det finns saker du kan göra för att slippa häckande fåglar för nära dig i framtiden, men du får bara motarbeta fåglarnas bobyggande fram till första april, därefter och fram till sista juli är de fredade.

Just nu är det en hektisk tid för våra fåglar med bobyggande och matande av ungar, vilket kan höras vida omkring. För många av oss hör detta sommaren till. Andra kan uppleva det som störande på vissa ställen eller vid vissa tillfällen.

Det händer att Falubor hör av sig till kommunen för att få hjälp. Men kommunen kan inget göra, utan det är fastighetsägarna som är ansvariga för att förhindra att måsar eller andra fåglar bygger bon.

Det är däremot bara tillåtet att motarbeta bobyggandet fram till första april, därefter och fram till sista juli är fåglarna fredade och ska få ta hand om sina ungar ifred.

Om några veckor beger sig ungarna ut på egna utflykter och hamnar inte alltid på lämpliga platser.

- Om en fiskmåsunge har hamnat på din gård eller någon annan olämplig plats så ta på dig en regnkappa och förse dig med ett paraply som skyddar dig mot de upprörda föräldrarna, mota iväg ungen men se samtidigt till att föräldrarna har koll på vart ungen tar vägen, tipsar miljösinspektör Ann-Catrin Gustavsson.


Här får du tips om hur du kan förebygga att få exempelvis ett mås-bo på ditt tak.

Sidan uppdaterad 2018-04-28