Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad 2018-04-30

Gång- och cykelbron vid Slussen I Falun. Mycket vatten rinner under bron.

Runn fortsätter att stiga

Sjön Runn har ökat 10-20 centimeter per dygn och förväntas stanna på cirka 40 centimeter över dämningsgräns till helgen, 5-6 maj. Men smältvattnet från fjällen har ännu inte tagit fart, och regleringsföretagen hoppas få ner nivåerna tills det vattnet når oss.

– Runn kommer att stiga maximalt 10 centimeter fram till och med nästa helg, det är en tämligen säker prognos. 40-50 centimeter över dämningsgräns är vanliga nivåer vid vårflod, men man glömmer lätt av det mellan gångerna, säger Claes Kjörk som jobbar med vattenregleringsfrågor på Fortum.

Hur ser regleringen av Runns sjösystem ut just nu?

– Vi ser att vi har en gynnsam tappning den här veckan. Hade den här veckan sett ut som den förra så hade vi haft problem, säger Claes Kjörk.

Vad är prognosen för vattennivån i Runn efter helgen?

– Det är väldigt svårt att säga något redan nu, men vi vet att det knappt har börjat att smälta i fjällen än. Vid ogynnsamma förhållanden med regn och mycket vatten norrifrån, så kan vi få uppåt en meter över dämningsgräns i Runn, säger Claes Kjörk.

Våbäcksforsen höjer nivån i Runn vid höga flöden

Runn fylls på från flera håll, bland annat Svärdsjövattendragen, Faluån, Knivaån, Tunaån och Dalälven med flera. Nedströms Enbacka i Gustafs finns en grund passage, Våbäcksforsen som påverkar Runn och Dalälven. När det kommer upp till ett visst flöde genom forsen börjar den att bromsa och höja nivån i älven och Runn.

När Runn når cirka 50 centimeter över dämningsgräns börjar också Tisken och Faluån att stiga. Vilket kan innebära att översvämningsskydd behöver monteras vid ån i centrala Falun.

Höga nivåer i Runn kan också påverka fritidshus, bryggor, båtar, källare med mera.

Läs mer om vårfloden och se aktuell prognos för Falu kommun

Sidan uppdaterad 2018-05-01