Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad 2018-05-08

Vy ut mot Runn från Slussen i Falun

Nu kommer smältvattnet från fjällen

Vårfloden i norra Dalarna har nu tagit fart och börjar påverka Runn via Dalälven i Torsång. Runn beräknas att stiga ytterligare under veckan, till minst 50 centimeter över dämningsgräns.

I norra Dalarna ökar nu flödena av smältvatten kraftigt i bland annat Idre och Lima. I Mockfjärd är vattenflödet för tillfället cirka 500 kubikmeter i sekunden och sakta ökande. Sjön Siljan förutspås nå sin maximala dämningsgräns 161,78 meter över havet den 9 maj. Då måste regleringsföretaget Fortum öka avtappningen, enligt vattendomen för Siljans reglering.

Allt vatten kommer så småningom ner till Dalälven i Torsång, och däms upp av Våbäcksforsen i Enbacka i Gustafs, som höjer nivån i älven och sjön Runn.

Förbered din fastighet för uppåt en meter över normal nivå i Runn

Runn kommer enligt Fortums nuvarande beräkning att gå upp till cirka 50 centimeter över dämningsgräns, till helgen 12-13 maj. Men den rapporten kan snabbt ändras om det blir nederbörd eller att fjällfloden blir större än beräknat. Då är uppåt 1 meter över dämningsgräns i Runn möjligt.

Övriga vattendrag

För övriga vattendrag i Falu kommun, Svärdsjövattendragen, Faluån med tillrinningsområde med flera, är flödena fortsatt avtagande.

– Ja, det minskar i stort sett överallt förutom i Runn, där högre flöden i Dalälven påverkar. Vi har tidigare bromsat flödet ut från de stora vattenmagasinerna som exempelvis Balungen, Amungen, Ljugaren och Rogsjön som snart är fyllda, så där behöver vi snart öka avbördningen igen. Det dröjer flera veckor innan vi kan blåsa "vårfloden över", säger Jan-Åke Holmdahl, vattensamordnare.

Aktuell rapport, mer information om vårfloden och hur du skyddar din fastighet.

Vattennivåer i Dalälvens vattendrag (vattenregleringsföretagen)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vattenflöden i Dalälvens vattendrag (vattenregleringsföretagen)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2018-05-14