Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Centrala stadsrum: Nina Lood, Katarina Blomqvist och nye centrumutvecklaren Lasse Westin.

Centrala stadsrum: Nina Lood, Katarina Blomqvist och nye centrumutvecklaren Lasse Westin.

Lasse ska få stadskärnan att utvecklas

Sedan i början på april har Falun en ny centrumutvecklare. Lasse Westin beskriver sig själv som entusiastisk lagspelare ska få Falu centrum mer använt och pulserande av olika aktiviteter.

– Jag är stolt och glad över att ha fått jobbet. Tillsammans med mitt team på Centrala stadsrum och andra intressenter, ska vi fortsätta att stärka och utveckla Faluns stadskärna, säger Lasse Westin.

I många år har Lasse Westin varit anställd inom Falu kommun, där han främst drivit olika samverkansprojekt.

Men när han såg annonsen om att Centrumföreningen Centrala Stadsrum sökte en ny centrumutvecklare, efter att Patricia Wallin Granhagen övergått till en heltidstjänst som vd för Falu P AB, kände han direkt att det var dags att göra något annat.

– Jag kan erkänna att det här är ett jobb jag länge velat ha. När nu tjänsten kom ut, kände jag att det var min tur. Jag har ett stort nätverk i Falun att använda mig av, och har även haft en hel del att göra med Centrala stadsrum sedan tidigare, säger Lasse Westin.

170 medlemmar

Centrala stadsrum har cirka 170 medlemmar och jobbar för samverkan mellan aktörer inom handel, restauranger, caféer, kultur, nöje, banker, världsarvet, fastighetsägare och politiken/kommunen.

– Vi har en otrolig bredd på medlemskapet, vilket i sig är en jättebra kanal för att kunna göra nödvändiga förändringar av utvecklande karaktär. Men för mig är det också mycket att sätta sig in i, och till att börja med har jag använt en del av min tid att presentera mig själv för medlemmarna, säger Lasse Westin.

Just nu står Falu centrum, stadskärnan, inför en spännande period med stora förändringar. En av de stora galleriorna håller exempelvis på att byggas om och moderniseras.

En satsning som också fått nya aktörer att söka sig till handelsstaden Falun.

– Vi har hela tiden ett jobb att göra med att fylla tomma lokaler, i dialog med fastighetsägare arbetar vi för att fylla dem. Tillsammans är ledordet för mig. Vi har nått långt i det arbetet och ifjol hade vi rekord i nyetableringar. Jag känner att det finns en positiv framtidsanda att arbeta vidare med, säger Lasse Westin.

Inte så många tomma lokaler

För några år sedan var det annars tunga rubriker i media om det stora antalet butikslokaler som stod tomma i Faluns stadskärna.

Men nu är lokalerna på väg att fyllas upp.

I centrala Falun finns det runt 265 lokaler i markplan, enligt Centrala Stadsrums egen beräkning, och vid sitt styrelsemöte i mars kunde föreningen påvisa att det just nu råder en 95-procentig beläggning.

– Nya spännande aktörer har också visat intresse för att komma till Falun. De tomma lokalerna finns i huvudsak på Åsgatan och Slaggatan. Men mycket positivt har hänt med Åsgatan den senaste tiden, vilket jag tror att de flesta kan se. Att politiken fortsätter värna centrumhandeln är också viktig, säger Lasse Westin.

Vilka övriga utmaningar ser du framför dig den närmaste tiden?

– Många åker långt för att besöka Faluns stadskärna, som är ett viktigt besöksmål. Men de som åker hit gör det inte bara för att handla, utan man vill också kunna ta en fika eller käka något gott, eller umgås på ett trevligt sätt med kompisar. Det ska vara liv och rörelse, och en del i det är att kunna bjuda på bra evenemang som lockar folk att komma till centrum.

Hur kommer man att märka i övrigt att du tagit över rollen som centrumutvecklare?

– Att Stora torget används mer till olika sorters evenemang. Vi måste göra torget, centrumets hjärta, mer pulserande och använt.

Sidan uppdaterad 2018-07-19