Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Falun blir en diplomerad Fairtrade City

Efter en lång process har Falun under sommaren 2018 blivit diplomerad som Fairtrade City. En speciell diplomeringsceremoni kommer att hållas nu på lördag den 15 september, klockan 12.00, på Stora torget.

Det var i slutet av 2017 som kommunfullmäktige beslutade om att Falun skulle ansöka om en diplomering.

Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion.

Diplomeringen innebär att kommunen lever upp till kriterier och krav på rättvis handel och ILO:s kärnkonventioner i offentlig upphandling. Kommunen ska kontinuerligt jobba för att öka den interna konsumtionen av etiskt märkta varor. Falu kommun har valt att inom Fairtrade City satsa på att öka andelen etiskt märkt kaffe, te, chokladdryck, socker och bananer.

"Motverkar barnarbete"

- För mig är det viktigaste att Fairtrade motverkar barnarbete och usla arbetsvillkor i fattiga länder. Falu kommun är nu en del av en internationell rörelse som kommuner i väldigt många länder deltar i. Det här är ett sätt att visa det som står i vår vision – ”Falun är en del av världen” – är på allvar, säger Richard Holmqvist (MP), ordförande i Falu kommuns miljöråd.

Arbetet inom Fairtrade City leds av en styrgrupp som består av en tjänsteman, politiker från kommunen och representanter från lokala företag och organisationer: Centrala stadsrum, Folkuniversitetet Dalarna, Ica Slätta, Café rekommenderas.

Diplomeringsceremoni Fairtrade City

Lördagen den 15 september, klockan 12.00, Stora torget

Kommunalrådet Susanne Norberg (S) och Richard Holmqvist (MP), ordförande i Miljörådet, kommer att tala om Faluns engagemang att bli diplomerade. Från Fairtrade Sverige i Stockholm kommer generalsekreteraren Hewan Temesghen att finnas på plats för att överlämna diplomet.

Sidan uppdaterad 2018-09-12