Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Hedvig Zillén

Hedvig Zillén är kommunantikvarie.

Hedvig ska dokumentera landsbygden

Om ni ser Hedvig Zillén gå runt och fotografera i Falu kommun så kan vi berätta att hon inte håller på med något hemligt spaningsuppdrag. Hedvig Zillén är nyanställd kommunantikvarie och kommer att uppdatera och modernisera ”Falubygden berättar”.

Falubygden berättar är kulturmiljöprogram för Falu kommuns landsbygd. Senast kulturmiljön på landsbygden i Falu kommun dokumenterades var 1998. Nu är det alltså dags igen.

– Jag ska undersöka de utpekade miljöerna i det gamla programmet och titta på både enskilda byggnader och områden. Men, jag ska också dokumentera vad som hänt i de här utpekade miljöerna sedan den förra dokumenteringen gjordes, säger Hedvig Zillén.

Hedvig kommer att göra en fältinventering inom de områden som pekades ut i det tidigare programmet och startar i Vika och Aspeboda socknar, och fortsätter sedan sockenvis. Du kan därför se Hedvig ute med karta och kamera i berörda områden. Behöver hon gå in på din tomt så kommer vi att kontakta dig.

Hon har just landat i Falun på sin tjänst som är en projektanställning i ett och ett halvt år. Men redan nu har Hedvig börjat fundera över sitt projekt.

– Jag funderar på om det finns nåra kategorier av kulturmiljöer som inte finns med i den här dokumentationen, exempelvis miljöer som brukats av kvinnor eller det moderna kulturarvet. Kanske är de underrepresenterade, säger hon.

Hedvig Zillén, kommunantikvarie

Från papper till digital produktion

Den förra dokumentationen blev en bok med fin översikt. Men det jobb som Hedvig nu gör är tänkt att främst bli en digital produkt, eventuellt även en tryckt.

Det har hänt en del sedan den förra utgåvan gjordes, bland annat har plan- och bygglagen förändrats. Hedvig Zillén tar nu avstamp i nuvarande plan- och bygglag så att de kategorier som används ska vara förankrade i gällande lagstiftning.

Dokumentationen kommer sedan att vara vägledande för bland annat arbete med detaljplaner och bygglov.

Söker kontakt

Hedvig Zillén söker nu kontakt med olika föreningar och personer som kan hjälpa till med uppgifter.

– Nu i början är det strategiskt arbete med att lägga upp hur jag kommer att jobba, men sedan kommer jag att vara ute mycket i fält på landsbygden och de mindre orterna och dokumentera. Jag hoppas få dialog med till exempel hembygdsföreningar.

Den nya dokumentationen av kulturmiljön görs för att ha ett aktuellt underlag för exempelvis plan- och bygglovsfrågor, men även för att pedagogiskt kunna vara lättnavigerat för faluborna.

Intressant industrilandskap

Det gamla gruvsamhället har satt sin prägel på hur landsbygden ser ut och vilka näringar som finns i kommunen.

– Det finns ett industrilandskap kring tätorten och bergsmansgårdarna. Det är en av de saker jag ska fördjupa mig i. Gruvnäringen är en viktig del för förståelsen av falu byggnadshistoria, men det finns massor av olika typer av miljöer och det är ju en väldigt stor kommun.

Just att verkligen lära känna en bygd, fördjupa sig i den och få bidra till att uppmärksamma miljöerna och vad de förmedlar gjorde att Hedvig sökte tjänsten. Hon har under det senaste året jobbat mestadels med kulturmiljöprogram i Karlstad. Nu har hon just flyttat till Norr Lindberg och pendlar till jobbet i Falun.

Ser fram emot upplevelser

Arbetet är precis i sin lina, men strax kan du möta Hedvig ute på landsbygden, det ser hon fram emot.

– Allt jag kommer att få se och uppleva på landsbygden och i de mindre tätorterna ser jag fram emot, men också att lära känna Falubygden.

Sidan uppdaterad 2018-10-05