Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Sportkläder läcker silver i avloppsvattnet

Silver i sportkläder tvättas ur efter bara några tvättar. Det visar nya analyser som Svenskt Vatten publicerar i rapporten ”Silverläckan”.

– Vi är väldigt glada över att ämnet uppmärksammas nationellt. Rapporten visar på konsumentens makt att påverka silverläckaget ut till sjöar och vattendrag, säger Erica Jensen, utvecklingsingenjör på Främby reningsverk.

Branschorganisationen Svenskt Vatten har låtit analysera så kallade luktfria sportkläder som behandlats med silver. Efter tio maskintvättar hade 31-90 procent av silvret i kläderna läckt ut.

– Silvret sköljs ner i avloppsvattnet och utgör ett allvarligt hot mot såväl vattnets kretslopp som bottenlevande organismer i sjöar och hav, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten.

Silver är giftigt

Antibakteriellt silver är giftigt. Det klassas därför som en biocid av EU. Silver toppar Kemikalieinspektionens lista över farliga ämnen i miljön. Mycket av silvret samlas idag på sjöbottnar där det utgör ett stort hot mot bottenlevande organismer. Falun är inget undantag.

– Studier visar att mängden silver in till reningsverken måste minska med mer än hälften för att vattnets kretslopp ska vara hållbart på sikt. Antibakteriellt silver i kläder ökar mängden silver till reningsverken - dessa kläder driver alltså på utvecklingen åt precis fel håll, säger Erica Jensen.

Nya tvättråd för sportkläder

Med anledning av analysresultaten har Svenskt Vatten tagit fram nya tvättråd för sportkläder som behandlats med silver.

– Vi vill inte ha silvret i avloppsvattnet. Därför har vi tagit fram nya tvättråd. Vi föreslår att kläder med silver tvättas för hand och att tvättvattnet lämnas till återvinningscentralen. Men ännu bättre är förstås att låta bli att köpa kläder med silver. Det är enklare och bättre för miljön, säger Anders Finnson.

Anmäler butiker

Butiker som säljer kläder med biocider, alltså giftiga ämnen, är skyldiga enligt lag att märka plaggen tydligt. I Svenskt Vattens rapport framgår att flera butiker slarvar med märkningen. Svenskt Vatten kommer därför att anmäla dem till Kemikalieinspektionen. Bland butikerna finns Adidas, Add Nature och Fitnessbutiken.se.
– Ett enkelt råd till alla konsumenter är alltså: undvik att köpa kläder som behandlats med silver. Fråga butiksbiträdet vad plaggen innehåller och var särskilt uppmärksam på märkningar som luktfri eller odor free, säger Erica Jensen.

Här kan du läsa rapporten "Silverläckan" i sin helhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2018-10-25