Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Ungdomar

Miljötinget lockar många till Falun i helgen

På fredag kommer cirka 130 ungdomar från Gävle-Dalarna till Falun för att delta i Miljötinget – Nordens största miljökonferens för ungdomar – som arrangeras under helgen. I år är Falu kommun värd för arrangemanget.

Miljötinget har pågått i 27 år, och arrangeras växelvis i Gävleborgs län respektive Dalarnas län med Region Dalarna och Region Gävleborg som huvudansvariga för själva genomförandet.

Den här gången är Falun och Hälsinggårdsskolan platsen för det hela.

En anställd projektledare har samlat 15 ungdomar från båda länen i ett programråd, som ansvarar för program, anmälan och själva arrangemanget.

Årets tema är ”Koll på konsumtion”.

Miljötinget är hållbart, drogfritt samt politiskt och religiöst obundet och är miljöcertifierat av organisationen Håll Sverige Rent.

Skapa en mötesplats

Syftet med Miljötinget är att skapa en mötesplats, där ungdomar behandlar sina frågor kring miljö och samhälle på sitt eget och därigenom samtida sätt. Miljötinget är skapat för att öka intresse och engagemang för hållbar utveckling och Agenda 2030 bland unga i Gävleborg och Dalarnas län.

-Falu kommuns syfte är att Miljötinget kan bli en inkörsport för ungdomar till ett fortsatt arbete för påverkan och inflytande i aktuella samhällsfrågor, för en hållbar framtid samt att öka ungdomars inflytande i demokratifrågor. Miljötinget tar upp de största frågorna för ungdomar just nu, det vill säga klimatfrågan och vårt sätt att konsumera, säger Gittan Matsson

Folkhälso- och miljösamordnare för Falu kommuns skolor

Falu kommun är årets värdkommun och ansvarar för logi, städ, matlagning, vaktmästeri, tekniker samt visst material som behövs för att genomföra konferensen.

Tre förvaltningar samarbetar om Miljötinget: Barn och utbildningsförvaltningen, serviceförvaltningen och kultur och fritidsförvaltningen.

Här kan du läsa mer om Miljötinget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2019-07-04