Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Vinnare av Falu kommuns miljöpris

Falu kommuns miljöpris delas i år mellan två pristagare. Det är Sara Forsberg och hennes återanvändning som delar priset med Mats Stenström, Joao Preichard och Fredrik Nisell som driver Cykelköket.

Sara Forsberg blev ganska överraskad när hon fick beskedet i att hon får årets miljöpris.

– Jag blev ganska förvånad för jag visste inte att det fanns något pris, säger hon och skrattar.

Hon är väldigt glad förstås över utmärkelsen.

– Det betyder jättemycket för mig. Det är ju en bekräftelse på att man är bra på det man gör.

Vad hon ska göra för prispengarna har hon inte riktigt bestämt ännu.

– Det blir kanske någon investering i företaget, man är ju egenföretagare och då är det ofta det behövs saker. Kanske blir det lite mer marknadsföring framöver.

Motiveringarna lyder:

Sara Forsberg

Sara Forsberg bidrar till att förverkliga kretsloppssamhället. Finurligt och kreativt bidrar hon till återanvändning i stället för slit och släng. Hon tillverkar och säljer en rad alternativ till engångsartiklar, till exempel kaffefilter, amningsskydd, disktrasor och mycket annat. Hon förhindrar att fullt dugliga barnvagnar åker på tippen genom att tillverka ny klädsel och dynor åt dess ägare. Dessutom är hon en utmärkt skräddare och lappar och lagar kläder åt Falu kommuns invånare så att klädernas liv förlängs. Hon tillverkar också slitstarka väskor av uttjänta arbetskläder åt Falu Energi och Vatten.

Cykelköket

Cykelköket bidrar till att förverkliga kretsloppssamhället och verkar samtidigt för ökat cyklande. Mats Stenström, Joao Preichard och Fredrik Nisell hjälper besökare att laga sin egen cykel eller välja ut en trasig cykel, sätta den i stånd och sedan ta hem den. De anordnar också kurser och workshops där man kan lära sig att till exempel rikta om hjul, laga punktering eller byta kedja. Cykelköket gör också social nytta genom att vara en trevlig mötesplats, öppen för alla intresserade.

Miljöpriset består av 10000 kronor och delas alltså mellan de båda projekten.

Sidan uppdaterad 2018-11-23