Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Ta Tillvara-butiken på Ingarvet

Ta Till Vara-butiken märker av det ökade intresset för återbruk

Återbruk har blivit allt mer populärt och är bra för både miljön och plånboken. Det ökade intresset är också något som Falu kommuns second hand-butik – Ta till Vara – märker av.

-Vi får in och säljer fler artiklar än någonsin och butiken går bra. Återbruk är verkligen i ropet just nu och det känns roligt att få vara en del i den utvecklingen, säger verksamhetschefen Sabina Iveta.

Saker du tycker är förbrukade har ofta mycket värde kvar i sig. Det mesta går att återbruka. Den aktuella trenden bygger på en tanke om hållbarhet.

Ta Till Vara-butiken på Ingarvet tar emot, hämtar och säljer möbler, porslin, böcker, kläder, prydnadssaker, lampor, skivor, trädgårdsmaskiner, julsaker, båtmotorer, datorer, cyklar plus en mängd ytterligare saker. Butikens rum är fyllda från golv till tak.

-Här finns det mesta, men det är möbler som står för majoriteten av vår försäljning. Många passar på att fylla upp sina nya bostäder med soffor, bord, billiga hyllor eller vad man tycker passar in. Utlandsfödda och ungdomar, som just flyttat hemifrån, är vår största kundkrets när det gäller den biten, säger Sabina Iveta och fortsätter:

-Vi har också stamkunder som dagligen återkommer för att köpa grejer. Det handlar både om pensionärer, studenter och andra som har ett större affärsintresse för gamla saker.

Nya varor varje dag

Butiken får in nya varor flera gånger varje dag, och allting testats och görs rent innan det går ut till försäljning. Det som är trasigt repareras i den mån det går, eller blir till en viktig reservdel.

- Jag skulle tro att av de saker vi får in, så är det ungefär 10 procent som vi av olika anledningar väljer/tvingas att slänga. Men vi sorterar noga innan vi skickar ”skräpet” till återvinningscentralen, säger Sabina Iveta.

Ta Till Vara-butiken har två lastbilar igång varje dag, för att hämta saker hos folk som vill skänka saker till second hand-butiken. Det kan handla om ett mindre antal saker upp till hela bohag.

På återvinningscentralen på Ingarvet har också Ta Till Vara ett litet utrymme, där man kan skänka istället för att kasta. Falu Energi & Vatten planerar också för ett större återbruk framöver.

- Vi får in många saker den vägen. Vi håller vår butik stängd på måndagar för att gå igenom allt som skänks. Annars håller butiken öppen alla vardagar och vi har också långt gångna planer på att efter nyår börja med lördagsöppet, säger Sabina Iveta.

Säljer kommunens datorer

Ta Till Vara-butiken säljer också de personaldatorer som kommunen väljer att göra sig av med efter en bestämd tidsperiod.

Under 2014 hämtades 675 datorer från olika förvaltningar, 2015 låg siffran på 637, 2017 hämtades 687 datorer och fram till mitten på november i år hade 630 datorer hämtats.

Det är ungefär fem-sex procent av datorerna som skrotas, men de strippas ändå på reservdelar för att nyttjas i en annan dator.

- Det är en fast anställd tekniker som noga går igenom datorerna innan de läggs ut till försäljning. Att kunna ta till vara och återbära de datorer som skattebetalaren investerat i, samtidigt som Falun ökar sin digitala kompetens, känns helt rätt, säger Sabina Iveta.

Fotnot: Ta Till Vara är en del av Falu kommuns arbetscenter, och har för tillfället cirka 30 visstidsanställda. Arbetsplatsen erbjuder arbetsträning i form av praktik och anställningar. Målet för verksamheten är att i en så nära verklig arbetsmiljö som möjligt ge individer en plats och ett förtroende, samt naturligtvis att ge oss alla en lite renare framtid.

Här hittar du Ta Till Vara och öppettider

Sidan uppdaterad 2019-01-09