Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Lasse Westin och Linda Wallin står på Stora torget

Centrumutvecklaren Lasse Westin och näringslivschefen Linda Wallin vid den gång- och cykelväg som ska målas som en trasmatta. Foto: Kari Östning

Nu ska Stora torget få en egen trasmatta

Falun Walk of Art 2019 kommer att sätta färg på gång- och cykelvägen som skär rakt igenom Stora torget. Utformningen kommer att göras som en trasmatta med inspiration från Karin Larsson och Carl Larsson-gården i Sundborn.

– Det är 100 år sedan Carl Larsson dog, och då känns det bra att kunna bjuda på den här aktiviteten som har koppling till hans minnesår, säger Linda Wallin, kommunens näringslivschef.

– Att kunna bjuda på något helt oväntat i vår stadskärna känns kul och inspirerande. Oväntade saker lockar alltid, och vi vet att folk kommer att söka sig till centrum för att både följa själva målandet och se det färdiga resultatet, säger centrumutvecklaren Lasse Westin.

Falun Walk of Art drivs av Falu kommun tillsammans med Centrala Stadsrum och Kulturföreningen Magasinet.

Startade 2010

Sedan starten 2010 har det dykt upp många olika utföranden som fått rikstäckande uppmärksamhet. De senaste åren har bland annat bjudit på målning av den så kallade Regnbågstrappan, målning av muren på Östra Hamngatan, målning av cykelbanan utefter Gruvgatan och utsmyckningar av olika slag i Årummet.

En grupp ungdomar från Ungdomsslussen kommer att stå för årets konstnärliga utsmyckning under ledning av konstnären Aje Thåli.

– Det här kan ses som sommarens stora kreativa projekt i Falun. Idén med att måla en trasmatta på torget kom ursprungligen från kommundirektören Pernilla Wigren, säger Lasse Westin.

– Jag tycker det känns fantastiskt kul att det på nytt är ungdomar som ges chansen att vara med och skapa något som det här, säger Linda Wallin.

Skapandet av trasmattan tvärs över Stora torget kommer att pågå från 17 juni till och med den 5 juli.

Målningen blir ett tillfälligt verk och kommer att tas bort efter sommaren.

Sidan uppdaterad 2019-07-31