Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Lupiner

Skär ner lupinerna i tid

Lupin tillhör är en växt som påverkar den biologiska mångfalden. De växer fort, fröar av sig lätt, är fleråriga och sprider sig. De förhindrar därför andra inhemska växter. Lupin finns med på EU:s förteckning om invasiva främmande arter som är eller håller på att bli ett problem i Sverige.

Problemet med lupinerna är att det är en snabbväxande, flerårig art som sprider sig effektivt med frön, men även genom underjordiska delar. Eftersom blomsterlupin är en kvävefixerande art ökar kvävehalten i jorden där den växer, vilket kan påverka omgivande flora.

Lupin konkurrerar även ut vägkantens övriga flora genom att de skuggar lågväxande arter.

Lupinen är envis och seg och därför måste bekämpningen vara långsiktig och upprepas ofta. Rötterna klarar övervintringen bra och fröna i marken bevarar sin grobarhet i över 50 år. I första hand bör man se till att det inte bildas några frön genom att kapa av blomstjälkarna innan fröna mognar. Då fylls inte fröbanken i marken på och inga fler frön sprids ut i omgivningen.

Du kan läsa mer här hos Länsstyrelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om hur du bekämpar växten.

Sidan uppdaterad 2021-07-01