Publicerad
Lydias terrass invigd – en plats för alla
Falu centrum har fått ett vackert andningshål med växter, plats för att sitta reflektera och en central punkt för att träffas. Lydias terrass invigdes under fredagen och trots värmebölja lockades många till invigningen.
Under parollen En plats för alla invigningstalade miljö- och byggnämndens ordförande Anders Runström, Fap. På plats vid invigningen, trots hettan, fanns omkring ett hundra personer.
– Det blev bra det här, jag hoppas det kan bli lite levande nu med någon servering och liv och rörelse, säger Gun Klingström Jansson. Hon bor i Falun sedan många år tillbaka men kommer från början från Mora.
Bergslagsmor
Under artistnamnet Bergslagsmor skapade Lydia Hedberg en karriär som vissångerska, men från början var hon sjukgymnast. Lydia föddes den 5 januari 1878 och växte upp i kvarteret där terrassen nu ligger. Hon hette från början Pettersson i efternamn men gifte sig senare med Torbjörn Hedberg från Lindesberg.
År 1910 separerade Lydia och Torbjörn och Lydia flyttade tillbaka till Falun med sonen Olle.
Hon började sjunga folkvisor vid små tillställningar i Lindesberg. När hon uppträdde hade hon folkdräkt från Dala Floda på sig. På 1920-talet turnerade hon i USA.
– Under 1920 gjorde hon 100 konserter på ett år i Svenskbygderna. 1700 personer kom och såg henne i Chicago, säger Annacari Jadling från Dalarnas Museum som berättade om Lydia under invigningen.
År 1964 dog Lydia, hon bodde då i Sundsvall.
Regnbågstrappan
I samband med invigningen återinvigdes även Regnbågstrappan. Trappan målades från början som en del i Falun Walk of Art för fyra år sedan och var tänkt som en tillfällig konstinstallation i väntan på ombyggnaden. Men trappan och symboliken för allas lika värde blev starkare än en tillfällighet. Många har fotograferat sig i trappan och tagit selfies, eller rest hit för att titta på just det här konstverket.
Falun Walk of Art drivs av Falu kommun tillsammans med Centrala Stadsrum och Kulturföreningen Magasinet.