Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Julgransinsamling logga

Missa inte chansen att skänka din julgran

Söndagen den 19 januari 2020 samlas julgranarna in som boende i Falun ställt ut. Falu Energi & Vatten samlar även in granar i containrar som finns uppställda i Bjursås, Grycksbo och Svärdsjö.

I Falun eldar vi kraftvärmeverken med bränsle från skogen (grenar och toppar) och med returträ som slängts vid återvinningscentralen på Ingarvet.

Efter jul är det många granar som slängs och då vill vi passa på att göra en insats för miljön.

Genom insamlingen kommer Falu Energi & Vatten också att skänka en peng per gran i form av fjärrvärme till RIA-stugan i Falun.

– Julgransinsamlingen har varit ett lyckats initiativ från vår sida. Vi får möjlighet att göra något extra för människor i utsatta livssituationer och våra anställda uppskattar eventet. Men det är inget som ingår i vår ordinarie verksamhet, utan det är något vi vill göra utöver och det innebär att alla kunder behöver ställa ut granen i tid, säger Mats Hybinette, marknadschef på Falu Energi & Vatten.

Det här gäller vid insamlingen

För dig som bor i Falun:

Vi hämtar granar endast den 19 januari och bara de granar som finns på plats från klockan 07.00 på söndag morgon. För att undvika stora ansamlingar vid flerbostadshus under lång tid så bör granen ställas ut dagen innan. Granarna ska vara utan julpynt och vi tar inga plastgranar.

Småhus: Ställ ut din julgran vid infarten till din bostad. Tänk på att granen inte ska vara i vägen för eventuell snöplogning. Kommer det snö, borsta gärna av granen så vi ser den.

Flerbostadshus: Ställ ut din julgran utomhus vid grovsoprum/sopkärl. Om fastighetsägaren eller föreningen anvisar en annan plats så ställer du granen där.

För dig som bor i Bjursås, Grycksbo och Svärdsjö

Julgranen kan placeras i container vid respektive värmeverk under helgen 18-19 januari 2020. Granarna ska vara utan julpynt och vi tar
inga plastgranar.

Bra för miljön

Istället för att hushållen i Falun ska åka till Ingarvet för att slänga varsin gran så åker vi runt och samlar in granarna med bland annat våra hybridsopbilar.

På så vis slipper Faluborna kallstarta sina bilar och släppa ut 1,5 kilo koldioxid per bil.

Om 13 000 fordon ska göra en tur till återvinningscentralen så resulterar det i utsläpp av cirka 20 ton koldioxid.

2019 samlades 4 770 granar in vilket gav RIA-stugan el och fjärrvärme under tre kalla vintermånader.

Här hittar du mer information om julgransinsamlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2020-01-10