Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Illustration på del av nya badhuset med pool.

Det nya badhuset ska stå färdigt 2022. Här är en illustration över hur det kommer att kunna se ut i familjedelen. Illustration: Liljewall arkitekter.

Nya badhuset får konst för tre miljoner kronor

Lugnets nya badhus, som preliminärt ska stå färdigt hösten 2022, ska få en konstnärlig gestaltning för tre miljoner kronor. Falu kommun söker nu konstnärer runt om i världen som vill vara med i själva gestaltningsarbetet.

– I badhusprojektet är den konstnärliga gestaltningen fördelad på fyra olika uppdrag. Vi hoppas att intresset från konstnärshåll ska vara stort, att många anmäler sig, säger kultursekreteraren Annika Petersson.

Sedan 2014 gäller den så kallade enprocentregeln i Falu kommun. Den innebär att en procent av entreprenadkostnaden vid om-, till- och nybyggnationer ska avsättas för konstnärlig gestaltning.

Flera förskolor och skolor kommer under året att färdigställas i Falun och alla får en konstnärlig gestaltning skapad för just deras lokaler.

Konst viktigt för att skapa attraktiv miljö

Även de kommunala bolagen har sett att konst är viktigt i arbetet med att skapa en attraktiv miljö.

Det kommunala bolaget Falu Energi & Vatten invigde den nya återvinningscentralen – Återbruket – i höstas, och där agerade den lokala konstnären Gabriel Jonsson konstprojektledare. Tillsammans med honom skapade personal och gymnasieungdomar flera tillfälliga verk av återvunnet material.

Men nästa stora projekt i Falun som ska få en konstnärlig utsmyckning är kommunens nya badhus som byggs på Lugnet. Ett riktigt jättebygge som ska stå färdigt hösten 2022.

–I Falun satsar vi på konst och i badhusprojektet finns en budget för konst lagd på hela tre miljoner kronor, säger Annika Petersson.

Söker konstnärer som vill vara med

Fala kommun söker nu konstnärer från hela världen som vill vara med i gestaltningsarbetet kring det nya badhuset.

Men för att kunna bli aktuell, måste konstnären själv anmäla sig till det nya inköpssystemet som kallas för DIS.

–Det är ett nytt system vi använder oss av för upphandling av offentlig konst. Systemet innebär att man skapar en leverantörslista med konstnärer. Fördelen är att alla grundkrav som utbildning, F-skatt och liknande, endast behöver kontrolleras en gång, när konstnären ansöker om att stå med. Därefter görs utlysningarna som avrop i leverantörslistan och alla anslutna konstnärer får meddelande via e-post om att lämna intresseanmälan/anbud. Sedan sker urval och skisstävlingar enligt vedertagna processer, säger Annika Petersson.

Så ansluter man sig

Det dynamiska inköpssystemet kräver dock att man som konstnär redan måste vara godkänd i systemet när utlysning/avrop görs.

Därför vill Falu kommun uppmana konstnärer att ansöka om att bli ansluta så snart som möjligt. Det byggs mycket i kommunen just nu och flera små och stora utlysningar kommer att göras inom de närmaste åren.

Länk till ansökan om att stå med i Falu kommuns DIS för konstnärlig gestaltning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Sidan uppdaterad 2021-08-24