Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Illustration över hur den röda asfaltbanan går genom naturen

Här är en illustration som visar hur delar av asfaltbanan kommer att se ut när den är helt färdig i oktober. Asfalten får en röd nyans.

Nya asfaltbanan på Lugnet – så blir den!

Den nya asfaltbanan på Lugnet får en röd nyans för att bättre smälta in i landskapet. Utefter banan kommer det att finnas vilplan och trevliga viloplatser med bänkar, och den nya belysningen med armaturer och stolpar får ett mer estetiskt och tilltalande utseende än tidigare.

– Vi har ett bra samarbete med länsstyrelsen och har tagit hänsyn till de förslag och önskemål som de har haft gällande asfaltbanan. Vi har också arkeologer från Dalarnas museum på plats, som de senaste veckorna följt allt schaktningsarbete noggrant, säger Anders Nordlund, tf vd för Lugnet i Falun AB.

Den nya asfaltbanan ger alla en unik möjlighet att rulla, gå, jogga eller springa genom kulturlandskapet på Lugnet. Asfaltbanan har tillkommit på initiativ från föreningslivet, och målet är att ge förutsättningar för barn, ungdomar, vuxna och personer med funktionsnedsättning att vara i en säker, trygg och stimulerande miljö under träning och rekreation.

På gestaltningsbilden ovan kan ni se hur delar av banan kan komma att se ut, när asfaltbanan är helt klar i oktober.

Flera åtgärder görs för att banan på bästa möjliga sätt ska kunna smälta in i kulturlandskapet. Här är några exempel:

  • Asfalten får en röd nyans.
  • Banan har på vissa ställen sänkts med 10 centimeter mot plan, för att följa befintlig marknivå i högre grad.
  • Bredvid asfaltbanan kommer det att finnas en grusbana för de som vill ha ett mjukare underlag att gå eller springa på. Grusbanan får en grå-röd nyans, för att även uppnå god tillgänglighet för personer med synsvårigheter.
  • Den nya belysningen med armaturer och stolpar kommer att få ett mer estetiskt och tilltalande utseende än tidigare.
  • Stor vikt läggs vid att värna om grönytorna. Det kommer att finnas informationsplatser utefter banan som berättar om det omgivande landskapet.
  • Vilplan och trevliga viloplatser med bänkar kommer att finnas utefter banan, för de som vill slå sig ner för en stunds vila.

Månader kvar innan allt är färdigt

– När allt är färdigt kommer det här att bli riktigt bra. Men vi ber om tålamod, det är några månader kvar innan vi är där. Jag vill också passa på att tala om att svart asfalt läggs ut först, därefter läggs den röda genomfärgade asfalten ovanpå, säger Anders Nordlund.

Nu är också själva grävningsarbetet klart. På onsdagen nådde nämligen banan runt. Den 3 800 meter långa banan följer som tidigare beslutat elljusspårets dragning.

– Men arbetsfordon blir kvar i området ända tills banan är färdigställd i oktober. Arbetet kommer att stå helt stilla under semesterveckorna 29, 30 och 31, slutar Anders Nordlund.

FAKTA/Alla på rull!/Asfaltbana

Byggherre: Lugnet i Falun AB

Drift och underhåll: Falu kommun

Entreprenör: Dalafrakt Entreprenad AB

Samarbetspartners: Svenska skidspelen, Svenska skidspelsföreningen, Dala Active Skaters, Falu CK, Funktionsrätt Dalarna och Parasport Dalarna

Medfinansiärer: Arvsfonden och Riksidrottsförbundet

Banlängd: 3 800 meter

Färdig: Oktober 2020

Sidan uppdaterad 2020-07-02