Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Viktigt ha koll på sitt brunnsvatten i sommar

Ska du tillbringa mer tid hemma eller i stugan i sommar och har egen brunn? Då finns det anledning att ha koll på både tillgång och kvalitet på dricksvattnet.

Våren har varit torrare än normalt i hela landet och grundvattentillgången under sommaren kan bli ansträngd beroende på väderutvecklingen. Mer nederbörd än normalt behövs den närmsta månaden för att få en normal grundvattensituation, meddelar SMHI.

Idag är grundvattennivåerna mycket under de normala i små magasin i vårt län, vilket kan påverka dig med egen brunn.

Hur mår ditt dricksvatten?

Nu i sommar, när fler kan väntas semestra hemma, vara i stugan mer än vanligt eller kanske nyss köpt ett fritidshus, vill Falu kommuns miljöavdelning därför påminna dig som har en egen brunn att vara uppmärksam på din vattentillgång och även kvaliteten på vattnet.

Om det är svårt att kontrollera vattentillgången i din brunn så kan Sveriges Geologiska Undersöknings publicering av grundvattennivåer ge en vägledning. Sidan uppdateras regelbundet:

SGU - grundvattennivåer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om risken för vattenbrist är stor gäller det att använda vattnet smart. Man kan till exempel samla regnvatten för bevattning.

Fler vattensmarta tips på Livsmedelsverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Men det är också bra att ha en plan för om vattnet tar slut eller om det av andra skäl inte går att använda.

Nu finns vattenkiosk i Falun

- Det finns nu möjlighet för både privatpersoner och företag att hämta vatten från en vattenkiosk på Ingarvet i Falun, förklarar Mattias Orregård, samordnare för livsmedelskontrollen på miljöavdelningen.

Information om vattenkiosken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Regelbunden provtagning behövs

Se också till att ha koll på kvaliteten på ditt dricksvatten.

Har man inte har kontrollerat kvaliteten på sitt dricksvatten på flera år rekommenderar miljöavdelningen att man kontaktar ett ackrediterat laboratorium för att ta prov på vattnet.

- Livsmedelsverket rekommenderar brunnsägare att provta sitt vatten minst vart tredje år - oftare om man har små barn, säger Mattias Orregård.

Sidan uppdaterad 2020-07-06