Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Ett litet barn hjälper en vuxen att plocka skräp framför en skogsdunge

Plocka skräp där du är

Lördag den 19 september är det Håll Sverige Rent-dagen. Gör en insats för en säkrare och trivsammare miljö - ta med en påse och plocka skräp där du är!

Nedskräpning är faktiskt ett av vår tids största samhällsproblem. Att skräpet skadar djur och natur, förstör haven och kostar samhället mycket pengar helt i onödan, känner vi väl alla till. Men att skräp även gör platser otrygga för människor är kanske inget vi tänker på.

Skräp föder skräp, som leder till klotter och skadegörelse, som i sin tur leder till otrygghet. Det visar flera studier. Människor uppfattar helt enkelt det som okej att slänga skräp på en plats som redan är nedskräpad. Till slut förlorar vi respekten för platsen och den skräpiga platsen upplevs som otrygg.

I en undersökning kom det fram att skräpiga områden förknippas med otrygghet och att man inte vill bo i ett område där det är skräpigt eftersom det betyder att de som bor där inte bryr sig. Helt i onödan.

Den 19 september är det dags för Håll Sverige Rent-dagen 2020. Då samlar hela Sverige, från norr till söder, gammal som ung, allt skräp vi ser.

Du bestämmer var du plockar. Det kan vara på din gata, i en park eller skog som ligger nära där du bor – det finns tyvärr skräp överallt.

Sidan uppdaterad 2020-09-14