Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Fjärrvärmeverket på Ingarvet med rök ur skorsten

Falun klättrar uppåt i prisundersökning

Falun landade på plats 69 av 290 kommuner i den senaste Nils Holgersson-undersökningen för 2020.

– Det är en förbättring med sex placeringar jämfört med 2019 och det är vi stolta över. Vårt mål är att nå plats 50, vilket är ett tufft mål med de förutsättningar vi har som en stor kommun med mycket landsbygd, säger Per Dahlberg, vd för Falu Energi & Vatten.

Sedan 1996 har HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och SABO gemensamt undersökt hur mycket det kostar att driva ett flerbostadshus i landets 290 kommuner.

I undersökningen tittar man på prisskillnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning (fjärrvärme).

Faktauppgifterna till rapporten kommer från Svenskt Vatten, Avfall Sverige, Energimarknadsinspektionen och Energiföretagen Sverige.

Nu har årets rapport presenterats och Falun klättrar uppåt inom alla områden utom avfall, där kommunen tappar några placeringar till plats 96.

Lägre elnätspriser än riksgenomsnittet

Årets undersökning visar att elnätspriserna i Falu kommun stigit mindre än riksgenomsnittet. Falun ligger nu på plats 53 av landets 290 kommuner.

– Det innebär att vi fortfarande tillhör de 20 procent billigaste i landet, vilket känns väldigt bra, säger Per Dahlberg.

Inom fjärrvärme är placeringen 50.

Störst förbättring inom VA

Takten för prisutvecklingen för vatten och avlopp har ökat något jämfört med förra årets rapport sett till hela landet. Falun däremot har klättrat 12 placeringar i år till plats 142.

Hela Nils Holgersson-rapporten 2020 kan ni läsa här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2020-11-20