Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild på husfasad med glas

Kopparstaden vann fin utmärkelse

Kopparstaden vann utmärkelsen bästa klimatinitiativet i kategorin ”Effekttoppar och förnybar energi”, när tävlingen "Bästa klimatinitiativen 2020" avgjordes i veckan.

Med tävlingen ”Bästa klimatinitiativen 2020” vill Sveriges Allmännytta lyfta fram framgångsrika exempel på hur bostadsbolag kan bidra till en mer miljömässigt hållbar utveckling. Vinnarnas erfarenheter ska spridas till alla andra allmännyttiga bolag för att öka klimatnyttan än mer.

Kopparstaden vann kategorin "Effekttoppar och förnybar energi" för sitt projekt att nyttja returvärmen och därmed öka fjärrvärmesystemets verkningsgrad. Det gör att gränsen höjs för när fossil spetsvärme behöver sättas in.

–Metoden bidrar till ökat resursutnyttjande och lägre effektuttag. Genom att nyttja befintliga resurser ytterligare uppnås klimatnytta samtidigt som ekonomiska resurser sparas, säger Gabriella Castegren, klimatexpert på Sveriges Allmännytta.

Ett erkännande att vinna priset

– Det är ett fantastiskt roligt erkännande att vinna detta pris. Vi har under flera år arbetat med olika innovativa energibesparingsåtgärder och priset ger kraft och glädje till organisationen att fortsätta driva energiförbättringar. Genom ett gott samarbete med Falu Energi & Vatten har vi kunnat utveckla energisystemet i Falun, säger Susanna Karlevill, vd på Kopparstaden.

Totalt har fem allmännyttiga bolag belönats i olika kategorier för sitt klimatarbete och därmed tagit viktiga steg i riktning mot en mer klimatsmart allmännytta. Förutom Kopparstaden utsågs vinnare i fyra andra kategorier.

  • ”Fossilfritt”: Västerviks Bostads AB
  • ”Energieffektivisering": Sollentunahem
  • "Klimatkrav på leverantörer": Familjebostäder i Göteborg
  • Klimatsmart boende”: LKF i Lund

Priserna delades ut på Klimat- & energikicken den 24 november som i år skedde digitalt.

Klimatinitiativet är ett upprop initierat av Sveriges Allmännytta för att minska utsläppen av växthusgaser. Målet är att de allmännyttiga bostadsföretagen ska vara fossilfria senast år 2030 och att energianvändningen ska minska med 30 procent.

Idag deltar 182 medlemsföretag som tillsammans har närmare 712 000 lägenheter.

Här går det att läsa mer om tävlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Sidan uppdaterad 2020-11-25