Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Fyrverkerier

Detta gäller för fyrverkerier inom Falu kommun

Fyrverkerier får användas inom Falu kommun på nyårsafton från klockan 18:00 till klockan 01:00 följande dag. Det finns dock områden där tillstånd krävs.

Bostadsområden där tillstånd krävs:

  • Nybrogatan, Trotzgatan, Korsnäsvägen, Gruvgatan, Myntgatan, Stigaregatan och Engelbrektsgatan.
  • Regementsvägen, Lugnetleden, Svärdsjögatan, Vasagatan och Herdinvägen.
  • Fängelsebacken, Villavägen, Lorichsvägen, Linnévägen, Gahns väg, Tallbacksvägen, Kyrkbacksvägen, Kyrkogårdsgränd, Seminarievägen och järnvägen..
  • Trähusområdet i Östanfors, Elsborg och Gamla Herrgården.

Vårdcentraler och servicehus

Har man inte tillstånd från polismyndigheten så är det även förbjudet att använda fyrverkerier närmare än 250 meter från vissa ålderdomshem, servicehus och vårdhem.

Du kan läsa mer om detta här.

Visa hänsyn

Visa hänsyn för djur och människor om du tänker använda fyrverkerier. I många delar av Falu kommun råder fyrverkeriförbud.

70 procent färre fyrverkeribränder

Historiskt har räddningstjänsten årligen ryckt ut till närmare 200 bränder orsakade av fyrverkerier, och ett femtiotal svenskar skadas varje år så allvarligt att de läggs in på sjukhus.

Samtidigt visar statistik från Socialstyrelsen att antalet allvarligt skadade av fyrverkerier har gått ner över tid, och uttryckningarna har minskat med 70 procent – från 200 uttryckningar 2015 till endast 64 tycken år 2019.

Detta är ett resultat av självsanering och restriktioner. Numera måste man ha utbildning och tillstånd för att få köpa och använda raketer med styrpinne. Andra artiklar som så kallade bomber och batterifyrverkerier, behöver man ha fyllt 18 år för att få hantera.

Brandskyddsföreningens säkerhetstips för fyrverkerier:

Langa inte

Det är olagligt att sälja fyrverkerier till minderåriga och olagligt för ungdomar att använda dem. Trots det är de flesta som skadas allvarligt av fyrverkerier under 18 år.

Följ instruktionerna

Läs och följ alltid bruksanvisningen. Ställ pjäserna så de inte kan välta, vissa behöver förankras följ bruksanvisningen noga och håll aldrig en tänd pjäs i handen.

Skippa alkoholen

Förbered pyrotekniken i dagsljus. Utse en säkerhetsansvarig som förblir nykter och ser till att övriga håller minst det säkerhetsavstånd som anges på fyrverkerier.

Felsök inte

Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad och lämna tillbaka den om så är fallet. Om en pjäs inte tänds, vänta minst femton minuter och närma dig försiktigt. Luta dig aldrig över en pjäs och försök inte tända den igen.

Kväv elden

Om det börjar brinna i gräset eller annat brännbart: Kväv lågorna och vifta inte, det skapar gnistor och ger elden mer fart. Ta undan fyrverkerier i riskzonen och ring 112 vid behov.

Sidan uppdaterad 2021-01-04