Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Har du koll på ditt brunnsvatten?

Har du egen brunn hemma eller i stugan och kommer att tillbringa mer tid där under våren och sommaren? Ska småbarn dricka vattnet? Då finns det anledning att ha bra koll på både tillgång och kvalitet på dricksvattnet.

Tillgången på grundvatten i sommar kan bli ansträngd beroende på hur mycket regn vi får nu under våren. I många delar av landet har låga grundvattennivåer blivit det nya normala. Små magasin, dit egen brunn räknas, är mest känsliga och nivåerna kan snabbt ändras.

Hur mår ditt dricksvatten?

Du som har egen brunn behöver ha koll på två saker – att vattnet räcker för de behov som finns och att det är tillräckligt bra.

Om det är svårt att kontrollera vattentillgången i din brunn så kan Sveriges Geologiska Undersöknings publicering av grundvattennivåer ge en vägledning. Sidan uppdateras regelbundet:

SGU - grundvattennivåer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om risken för vattenbrist är stor gäller det att använda vattnet smart. Man kan till exempel samla regnvatten för bevattning.

Fler vattensmarta tips på Livsmedelsverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Men det är också bra att ha en plan för om vattnet tar slut eller om det av andra skäl inte går att använda.

Nu finns vattenkiosk i Falun

- Det finns möjlighet för både privatpersoner och företag att hämta vatten från en vattenkiosk på Ingarvet i Falun, förklarar Mattias Orregård, samordnare för livsmedelskontrollen på miljöavdelningen.

Information om vattenkiosken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Provtagning varje år om småbarn ska dricka det

Se också till att ha koll på kvaliteten på ditt dricksvatten.

Har man inte kontrollerat kvaliteten på sitt dricksvatten på flera år rekommenderar miljöavdelningen att man kontaktar ett ackrediterat laboratorium för att ta prov på vattnet.

- Livsmedelsverket rekommenderar provtagning av vattnet vart tredje år och helst varje år om småbarn ska dricka det, säger Mattias Orregård.

Sidan uppdaterad 2021-03-10