Publicerad
Falun bjuder in till konferens om träbyggande
Falu kommun har en lång tradition som trästad, och intresset för att bygga i trä är på topp i landet just nu. I spåren av detta bjuder Falu kommun in till en digital konferens den 25 mars om träbyggande som fått namnet We nailed it.
– Vi är väldigt glada och stolta över att Falun är i framkant gällande träbyggnationer. Politiken är helt enig om att detta är rätt väg och gå. Vi ser en spännande framtid i utvecklingen av träbyggandet och delar gärna med oss av de kunskaper och erfarenheter som vi samlat på oss under årens lopp, säger Veronica Zetterberg (M), ordförande i serviceutskottet.
Falun har en lång historia som trästad, men var också en av de kommuner som tidigt kom igång med att bygga större trähus i modernare tappning. Det började med ett hyreshus (Hyttkammaren) men sedan har mest fokus lagts på skolor, förskolor och vård- och omsorgsboenden.
Slottet färdigt under våren
Nyligen invigdes Envikens förskola och under våren färdigställs också det stora vård- och omsorgsboendet Slottet i Britsarvet.
– Vi har också en träbyggnadsstrategi att luta oss emot i Falun. Det är roligt att se hur träbyggnation är på frammarsch i landet och att det investeras allt mer i träbyggnadsteknik. I Långshyttan har man startat en fabrik som gör träelement, vilken kommer att få betydelse för träbyggandet i mellersta Sverige, säger Mats Dahlström (c), som varit med och drivit på utvecklingen av träbyggande i Falun.
Träbyggandet har tagit ordentlig fart runt om i landet och blir en allt viktigare del av Agenda 2030.
Falun vill dela med sig av erfarenheter
Ur detta föddes idén om att arrangera en konferens, då Falun kände att man ville dela med sig av sina erfarenheter inom området.
– Vi vill visa vad vi har gjort och vilka lärdomar vi dragit av det. Tanken först var att vi skulle ha en fysisk konferens, men under rådande omständigheter blir den digital istället. Det är en nationell konferens med syfte att fördjupa dialogen om träbyggande. Det kan bli en spännande dag, säger Mats Dahlström.
Förutom Falu kommun är även ByggDialog Dalarna, Region Dalarna och den ideella föreningen Trästad med och arrangerar konferensen.
– Det finns många mervärden som gör att det inte är svårt att motivera trähusbyggandet. Effekter kan till exempel vara minskade transporter och koldioxidutsläpp, råvaror från närområden, flexibla byggnader, fler arbetstillfällen för lokala företag samt stora utvecklingsmöjligheter för vår landsbygd. På sikt ser vi troligen även minskade byggkostnader och en utveckling där trä används för att bygga på befintliga byggnader, säger Veronica Zetterberg.
Här kan du anmäla Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. dig till We nailed it!